Verbouwen

Huis verbouwd? Check deze 4 tips van de Nederlandse Belastingdienst

Huis verbouwd? Check deze 4 tips van de Nederlandse Belastingdienst
Foto: Belastingdienst
Als je je woning onlangs hebt verbouwd en hiervoor geld hebt geleend of een hypotheek hebt afgesloten, dan weet je waarschijnlijk hoe overweldigend het papierwerk kan zijn. Vooral de belastingzaken kunnen tijdens zo'n drukke periode als een berg voor je lijken. Om je hierbij te ondersteunen, geeft de Nederlandse Belastingdienst antwoord op vier veelgestelde vragen die betrekking hebben op de fiscale aspecten van je verbouwing. Dit is bedoeld om je duidelijkheid te geven en ervoor te zorgen dat je precies weet wat er van je verwacht wordt.

1. Heeft een verbouwing gevolgen voor mijn belastingaangifte?

Vanaf 1 maart kun je in Nederland belastingaangifte doen over het afgelopen jaar. In de belastingaangifte geef je bijvoorbeeld je inkomen en spaartegoeden door. Als je verbouwd hebt en je hebt daarvoor geld geleend of een hypotheek afgesloten, dan heeft dit gevolgen voor je belastingaangifte. Zo zijn sommige kosten voor het afsluiten van een hypotheek of lening voor een verbouwing onder voorwaarden aftrekbaar in je belastingaangifte. En dat scheelt!

2. Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

De voorlopige aanslag is een schatting van hoeveel inkomstenbelasting je in 2024 terugkrijgt of juist moet betalen. Deze schatting is gebaseerd op de meest recente gegevens die de Belastingdienst heeft, zoals de voorlopige aanslag 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Een voorlopige aanslag kan handig zijn als je verwacht dat je een groot bedrag aan inkomstenbelasting moet betalen of geld terugkrijgt. Voor verbouwers die geld hebben geleend of een hypotheek hebben afgesloten, geldt meestal het laatste en daarom is een voorlopige aanslag handig.

3. Heb ik een voorlopige aanslag nodig?

Hierboven benoemden we dal dat sommige kosten rondom het afsluiten van de hypotheek onder voorwaarden aftrekbaar zijn in je belastingaangifte. Met de voorlopige aanslag kan je dat bedrag elke maand alvast ontvangen in het lopende belastingjaar. Daarmee verlaag je je maandlasten, en dat is mooi meegenomen. Let er wel goed op dat je wijzigingen in je financiële of persoonlijke situatie zo snel mogelijk doorgeeft. Bijvoorbeeld als je gaat trouwen, scheiden, verhuizen of een wijziging in inkomen hebt. Zo houd je grip op je financiën. Vraag een voorlopige aanslag aan of wijzig hem via Mijn Belastingdienst.

4. Wat zijn aftrekbare kosten?

Een verbouwing is al duur genoeg. Dus het is fijn als je minder belasting hoeft te betalen. Dat kan door de aftrekbare kosten. Wat zijn dan aftrekbare kosten? Bijvoorbeeld de rente en financieringskosten over de lening waarvoor je elk jaar een vast bedrag aflost. Mooi meegenomen toch! Leen je niet, maar betaal je de verbouwing van je woning zelf? Dan mag je de kosten niet aftrekken van de belasting. Check meer voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Wil je weten wat nog meer handig is om te regelen voor je belastingzaken als je je huis hebt verbouwd of nog gaat verbouwen? Vul de checklist Eigen Woning in van de Belastingdienst.