Isolatie

Huis met houten bouwstenen leidt tot hoge isolatiewaarde

In Almere is een huis gebouwd met houten bouwstenen. De bouwmethode leidt tot een hoge isolatiewaarde. De houten elementen zijn makkelijk te hanteren en kunnen zonder kraan worden gestapeld. Elk blok weegt maximaal 22 kilogram.
De elementen bestaan uit twee parallelle rechthoekige platen met een blinde houtverbinding. De holle verticale ruimten worden met houtvezelblokken geïsoleerd. Finnhouse Bouw is verantwoordelijk voor het houten huis in Almere. Oscar Walraven, verbonden aan Finnhouse, vergelijkt de constructie met legoblokken. Er waren slechts vier man nodig om in zeven dagen het casco op te bouwen. Binnen drie weken was het huis waterdicht gemaakt. Een nadeel is de afwerking van het huis. Na afronding moet er iets op de gevel worden gesmeerd, bijvoorbeeld gemetselde houtdelen, stuc of steenstrip.

Als de houten bouwstenen worden gecombineerd met buitenisolatie dan is een Rc-waarde van 7 haalbaar. Dat is twee keer zoveel als bij standaard houtskeletbouw. De blokken zijn 500, 700 en 1.000 millimeter breed.

Gebaseerd op: Cobouw