Tuin

Houten vlonder voelt zich thuis in de tuin

Iedereen wil in de zomer zo lang mogelijk in de tuin van het mooie weer kunnen genieten. Maar de tuinset willen we natuurlijk wel een mooie plek geven. En die gewassen grindtegels zijn al een aantal jaren een doorn in het oog, toch? Tijd voor iets nieuws! Een mooie houten vlonder bijvoorbeeld.

Waarom hout? Nou, om een aantal redenen. Hout is een product dat gemakkelijk te verwerken is en je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig. Met een hamer en een zaag kom je al een heel eind. Het is een natuurproduct, dus het gaat, zeker in een tuin, op in zijn omgeving. Het hoort er gewoon thuis. En dan hebben we nog de keuze uit hardhout of naaldhout.

Hardhout

Hardhout hoeft niet geïmpregneerd of geverfd te worden. De meeste hardhoutsoorten zijn van nature bestand tegen aantasting.Tropisch hardhout kan uit bossen komen die niet goed beheerd worden. Het bos kan daardoor grote schade oplopen. Hardhout met het FSC-keurmerk en/of Keurhout-logo komt gegarandeerd uit goed beheerde bossen. Nadeel van tropisch hardhout is de lange transportafstand. Daarom heeft Europees hardhout (bijvoorbeeld kastanje of robinia) de voorkeur boven tropisch hardhout, vooral als het hout afkomstig is uit de verantwoorde teelt. Kastanje of robinia is echter niet in brede planken te krijgen. Naaldhout zoals vuren, grenen, lariks of douglas heeft van nature een lage weerstand tegen aantasting door regen, wind en allerlei organismen. Naaldhout dat buiten wordt gebruikt moet daarom beschermd worden. Dit kan door het zelf te schilderen, of door geïmpregneerd hout te gebruiken. Geïmpregneerd hout is te herkennen aan de groene of blauwe kleur. Impregneermiddelen kunnen door uitloging in het milieu terechtkomen. Milieuschadelijke stoffen die in geïmpregneerd hout aanwezig zijn (arseen, koper, chroom III en kleine hoeveelheden chroom VI, en PAK's) zijn niet of slecht afbreekbare stoffen die schadelijk zijn voor bodem- en waterorganismen. Let bij het kopen van geïmpregneerd hout op het KOMO-keur. Dit garandeert dat het impregneerbedrijf zich houdt aan de wettelijke milieunormen (die in Nederland veel strenger zijn dan in het buitenland). Mijn voorkeur gaat uit naar Europees hardhout vanwege de uitstraling en duurzaamheid, maar om de hele constructie van de vlonder hiervan te maken wordt een duur karweitje. Je kunt dus voor de balkenconstructie, waar de vlonderplanken op rusten, ook heel goed geïmpregneerd naaldhout gebruiken.