Houten ramen kopen? Denk ook aan het onderhoud ervan

11 maart 2019 Bron: Bouw & Wonen
Houten ramen kopen? Denk ook aan het onderhoud ervan
Een belangrijke conclusie tijdens het rondwandelen op Batibouw: houten ramen doen het opnieuw steeds beter. Onlogisch is dat ook niet. Dankzij allerlei nieuwe technieken is het beschermen van houten ramen veel eenvoudiger geworden. Zo kunnen ze veel beter tegen vocht, uv-licht, sneeuw, vriestemperaturen en insecten. Houten ramen genieten dan ook een jarenlange bescherming.

Maar op een bepaald moment zal je ze toch moeten schilderen en schuren. Anders kies je beter voor aluminium ramen. Waarop moet je letten bij het kopen van houten ramen? Hoe moet je jouw houten ramen schilderen? Wat met de voorbereiding? Dat alles lees je in dit artikel.

Waarop letten bij het kopen van houten ramen?

Houten ramen lijk je te vinden in alle stijlen, uitvoeringen en prijsklassen. Over smaak valt niet te twisten. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Denk in de eerste plaats aan de isolatiewaarde van de houten ramen. We hebben het uiteraard over de dichtingen en hoe het hout reageert op vocht en warmte. Informeer daarom goed naar het soort hout waaruit de ramen werden gemaakt.

Houd vervolgens ook rekening met de veiligheid. Een goede houten raam heeft een verstevigde hoekverbinding en is voorzien van meerpuntsluitingen en inbraakvertragende sluitnokken. Hiernaast moet een houten raam een lage warmtegeleiding hebben en moet de verkoling brandvertragend werken.

Zoals we eerder al aangaven, moet je tot slot ook nadenken over het onderhoud van de houten ramen. Vroeger kwam er wel heel veel onderhoud kijken bij zoín houten ramen, terwijl dat tegenwoordig toch beperkt is. Ga daarom na welke bescherming de houten ramen genieten. Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat je jouw houten ramen volgend jaar al opnieuw moet schilderen. Dan kies je maar beter voor een hogere prijsklasse waarbij je minstens enkele jaren gerust bent.

Uiteindelijk zal zoín onderhoud zich wel altijd opdringen. Maar dus: liever laat dan vroeg. We geven al even mee hoe je jouw houten ramen schilderen moet. Zo weet je meteen ook wat er allemaal bij komt kijken.

Houten ramen schilderen: het begint bij een goede voorbereiding

Bij het schilderen van houten ramen speelt vooral de voorbereiding een cruciale rol. Wacht ook het geschikte moment af. Een droog moment zonder volle zon, bij een temperatuur van zoín 10įC tot 20įC, blijkt ideaal te zijn.

Je zal van start moeten gaan met een ammoniakoplossing (+/- 10%) om de houten ramen te ontvetten. Laat het vervolgens even drogen. Hierna schuur je de houten ramen op. Droog schuurpapier volstaat. Indien de veredelingslaag echter afpelt, zal je een kleine schuurmachine moeten gebruiken.

Vul nadien eventuele spleten of nagelaten op. Dit kan met een vulkit voor buitengebruik of met een elastische voegkit. Vergeet tot slot niet om de klinken, scharnieren en muren af te plakken en de klinkers, tegels en vensterbanken af te dekken.

Hoe moet je jouw houten ramen schilderen?

Klaar met de voorbereiding? Ga dan steeds de vervolgstappen na. Indien het gaat om behandeld hout in uitstekende staat, volstaat het bijvoorbeeld om na een stevige schuurbeurt meteen aan het schilderen te beginnen. In de andere gevallen zal je toch eerst een grondlaag moeten aanbrengen om pas nadien een eindlaag te voorzien.

Begin pas met schilderen wanneer je je in de schaduw bevindt en de zon is gepasseerd. Dit vergroot de kans dat de laatste stukjes restvocht uit het hout verdwenen zijn. Dergelijke stukjes restvocht verhogen immers het risico op zoín lelijke blaasjes in jouw geverfde ramen. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Zo zie je maar: het schilderen van houten ramen hoeft niet moeilijk te zijn. Tijdens het keuzeproces houd je er echter maar beter rekening mee. Want ook de duurste houten ramen moet je ooit eens schuren en in de verf zetten.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo