Algemeen

Hout stoken populairder door hoge prijs van gas

De houtgestookte centrale verwarming wint aan populariteit vanwege de hoge gasprijzen. Verscheidene woningbouwstichtingen in beboste regio's in het oosten en zuiden van het land hebben plannen om houtkachels in nieuwe woningen te plaatsen.

"Gas wordt alsmaar duurder, wij willen niet dat onze bewoners straks tegen torenhoge energierekeningen aankijken" , zegt Kadir Aydogan, projectleider bij woningbouwvereniging Patrimonium.

In Veenendaal verrijst een appartementencomplex waarin één centrale houtkachel zorgt voor warmte en warm water voor 74 gezinnen. De benodigde pellets (tot brokjes geperst houtafval) worden geleverd door een timmerbedrijf uit de buurt.

Per appartement moet Patriumonium vijfhonderd euro extra investeren voor de alternatieve kachel. Die investering wordt in vijf jaar terugverdiend dankzij de lagere stookkosten.

In Duitsland zijn houtgestookte kachels al jaren de gewoonste zaak van de wereld, maar hier loopt die ontwikkeling achter. Energieconcerns Essent en Nuon hebben al bio-energiecentrales voor de verwerking van snoeihout.

"Bedrijven en instellingen zoeken naar alternatieven gezien de stijging van de gasprijzen de afgelopen tien jaar met ruim veertig procent" , zegt Edwarn de Walle, projectleider bij het ministerie van Landbouw. "Dat geldt ook voor particuliere landgoedeigenaren, voor wie het gas onbetaalbaar is geworden." Een cv-ketel die brandt op houtchips, chunks (grote stukken hout) of pallets is te koop vanaf 6000 euro, afhankelijk van type en capaciteit. Voor een gemiddeld woonhuis levert dat jaarlijks een besparing op van ruim 800 euro ten opzichte van gas.

Hout stoken is wel bewerkelijk: de ketel moet dagelijks worden bijgevuld en de aslade moet elke twee weken worden geleegd.
Build for Life