Nieuwbouw

Hoteltoren opgeblazen voor nieuwbouw (Video)

Maandag rond 14.15 werd de voormalige hoteltoren in het stadscentrum van Solingen (Duitsland) succesvol opgeblazen. Het opblazen van het gebouw was noodzakelijk voor de ontwikkeling van een nieuw duurzaam winkelcentrum met een bruto verhuurbaar winkeloppervlak van 29.000 m² dat volgens de planning de deuren zal openen tussen eind 2013 en begin 2014.

De explosie werd uitgevoerd met een proces dat ook wel de ‘topple-collapse’ methode wordt genoemd, waarbij de flat eerst enigszins dubbel klapt en vervolgens instort. De veilige methode was volledig aangepast aan de specificaties van de locatie en duurde slechts enkele seconden. Er was speciaal een projectteam samengesteld met ervaren professionals en gemeentefunctionarissen om ervoor te zorgen dat het gebouw veilig zou instorten. Ruim 40.000 bezoekers en inwoners van Solingen volgden de explosie vanuit verschillende plekken in de stad en vierden zo het begin van de nieuwe en innovatieve stadsontwikkeling.

MAB Development en Sonae Sierra kondigden in juni hun samenwerking en plannen aan voor het nieuwe winkelcentrum in het stadshart van Solingen. De partners hebben elk een aandeel van 50% in Solingen Shopping Center GmbH dat speciaal hiervoor is opgericht. Het winkelcentrum wordt gebouwd op 13.000 m² in op de voormalige Karstadt lokatie, met een totale investering van zo’n 120 miljoen euro. De bedoeling is om de mensen van Solingen een innovatieve mix van huurders aan te bieden met zowel nationale en internationale merken als lokale aanbieders op een bruto verhuurbaar oppervlak van ongeveer 29.000 m². Zo zal het centrum voorzien in de plaatselijke behoefte aan winkels, diensten en vrijetijdsbesteding. Ook biedt het 600 parkeerplaatsen in het stadscentrum en heeft het een directe verbinding met het openbaar vervoer. Het dichtbevolkte verzorgingsgebied bevindt zich tussen de plaatsen Wuppertal, Düsseldorf en Keulen en telt ongeveer 270.000 inwoners.

“MAB Development heeft meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van voorzieningen in stadscentra. Met dit nieuwe winkelcentrum in Solingen zorgen we voor een opleving van de centrale detailhandel en brengen we verloren koopkracht terug naar het stadshart,” aldus Michael L. Flesch, Managing Director van MAB Development Deutschland. “Wij richten ons bij al onze ontwikkelingsprojecten in eerste instantie op de voordelen die een winkelcentrum de lokale bewoners kan bieden. Zowel de architectuur, kwaliteit, en huurdersmix als de duurzaamheid en toekomstige winstmogelijkheden zijn hier dan ook op gebaseerd.”

Thomas Binder, CEO verantwoordelijk voor Sonae Sierra’s ontwikkelingsactiviteiten in Duitsland: “Het opblazen van het gebouw markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van het Solingen Shopping Center, dat wordt gebouwd om een innovatieve en duurzame winkel-, diensten- en vrijetijdsfaciliteit te creëren in het stadshart van Solingen. Door het nieuwe centrum geniet een groot deel van het stadscentrum van een vernieuwd.

Bekijk de video van de explosie in de B&W Videozone