Tuin

Hortensia tips en feiten

Over het snoeien van de hortensia bestaan nog steeds veel misverstanden. Wat mag nu wel en wat niet en hoe moet dat dan? En hoe behoudt u de prachtige kleuren van de blauwe en roze bloemen? Hoeveel water en mest heeft deze plant nodig? Kortom allemaal vragen om de majesteit onder de planten in topconditie te houden.

Het begint allemaal na de aanschaf van deze prachtige plant.

Kleurbehoud

-Is de hortensia blauw van kleur en u wilt dat zo houden dan mengt u tuinturf door het plantengat waar de plant in wordt gezet. Vervolgens mengt u ook turf door de grond die u had uitgegraven en vult daarmee het plantengat aan en drukt natuurlijk de grond lekker aan.

-Is de hortensia roze, en u wilt dat natuurlijk zo houden? Dan volgt u precies dezelfde handelingen maar vervangt de turf door potgrond. Deze werkt niet zuurgraadverlagend maar zorgt er wel voor, net als de turf, dat de grond beter en meer water vasthoudt.

Water en mest

-De plant staat intussen op zijn plek en vervolgens geeft u haar regelmatig water het eerste jaar.

-De jaarlijkse beurt die uw tuin krijgt met de daarbij horende organische bemesting gaat ook niet aan de hortensia voorbij. Bemesten dus met compost of stalmest.

-De hortensia staat na een jaar al aardig op eigen benen en de watergift van uw kant kan zich beperken tot de warme zomermaanden met een neerslagtekort. De plant geeft zelf aan wannner hij water nodig heeft, door slap te gaan hangen. Maar dat moet u uiteraard zien te voorkomen, dus let er wel op. Een slappe plant wordt namelijk een zwakke plant die vatbaarder is voor ziekten.

Snoeien

-De eerste drie levensjaren doet u niets met de hortensia en laat u hem groeien. Uitgebloeide bloemen mag u altijd en wanneer u dat maar wilt verwijderen. Knipt u alleen de bloem weg met steeltje dan is dat perfect maar als er een stukje twijg meegaat dan is dat ook geen probleem. U heeft alleen de struik wat kleiner gemaakt maar voor de rest heeft het geen nadelige gevolgen.

-Het vierde en de volgende jaren mag u kiezen. U mag de struik rustig door laten groeien tot het formaat dat u wenst. In dit geval krijgt u de grootste struik met de meeste bloemen maar deze kunnen wel kleiner worden naarmate de struik ouder en voller wordt. U kunt dit rustig en risicoloos een keer uitproberen, u kunt namelijk altijd weer terug naar af door de plant rigoureus te snoeien. Wilt u echter een compacte en lagere struik dan is eenmaal per jaar snoeien de oplossing.

-Vanaf het moment dat het blad eraf is, dus in de winter, mag u een verjongingssnoei uitvoeren. U knipt dan ongeveer 1/3 van de twijgen, de dikste, net boven de grond af en laat de overige met rust. Als reactie zal de hortensia met nieuwe scheuten uit de grond komen die het jaar daarop dan bloemen geven. De twijgen die zijn blijven zitten geven uiteraard hetzelfde jaar nog bloemen. Op deze wijze heeft u dus elk jaar bloemen en blijft de struik binnen de perken.

-Alle twijgen afsnoeien net boven de grond mag wel indien dit nodig is, bijvoorbeeld bij achterstallig onderhoud of bij verhuizing, maar heeft dan als resultaat dat de plant (bijna) geen bloemen geeft dat jaar.

-U kunt er ook voor kiezen om tegen het einde van de winter (begin maart) de twijgen half in te korten. De kans op strenge vorst is dan een stuk kleiner en is de kans dat de twijg na het snoeien nog wat invriest nihil.

-Snoeit u tot net onder de snoeiwond, bij de eerstvolgende knop, dan zal de hortensia uitlopen en dat jaar weer bloeien. De plant krijgt dan meer hoogte dan bij een verjongingssnoei omdat u tenslotte een halve twijg laat zitten. Deze snoeiwijze kan prima mits de onderkant van de twijgen niet te kaal worden anders staat de plant ‘op poten’ en bij een hortensia vindt ik dat geen gezicht, die moet gewoon lekker vol en gevuld zijn maar over smaak¿.

Soorten en variaties

Er zijn veel cultuurvarieteiten (soorten) van hortensia op de markt. De meest gangbare soorten heb ik voor u op een rijtje gezet.

H(ydrangea) mac(rophylla) soorten:

H. mac.’Benelux’ blauwroze

H. mac. ‘King george v’ rood

H. mac. ‘Nikko Blue’ blauw

H. mac. ‘Carmen’ rood

H. mac. ‘Mme Emile Mouliliere’ wit

H. mac. ‘Bouquet rose’ roze

H. mac. ‘hamburg’ lichtrood

H. serrata ‘Prezoisa’ rozerood

H. serrata ‘Bluebird’ blauw met roze

H. paniculata ‘Praecox’ wit

H. paniculata ‘Grandiflora’ wit (groot)

H. arborescens ‘Annabelle’ wit

H. quercifolia wit

H. teller ‘Kingfischer’ rood/lila

H. teller ‘Mariessii Perfecta’ lila/blauw

H. sargentiana ‘ blauw met wit