Tuin

Hortensia geeft een kick aan de woonkamer

De hortensia is door zijn rijke bloei en mooie bloemkleuren razend populair. Bijzonder is wel dat deze kamerplant, die ook als struik in heel veel tuinen staat, van origine niet uit Europa afkomstig is. De thuislanden zijn China, Japan en de Verenigde Staten.

De hortensia die het meest in onze huiskamer en tuin wordt toegepast, is Hydrangea macrophylla die in Japan in het wild voorkomt. De naam Hydrangea is afgeleid van het Griekse hudôr, dat water betekent.

Goed om te weten, want de plant houdt van voldoende vocht. Macrophylla betekent grootbladig en dat klopt bij deze hortensia helemaal. In de tuin moeten we nog maanden op de bloemen wachten. Daar staan ze pas in de zomermaanden in volle glorie. Daarom worden er speciaal voor in huis kamerhortensia's gekweekt, die al vroeg in het jaar door de kwekers expres in bloei worden getrokken. Daar worden rassen voor gebruikt die snel groeien. Het meeste werk is het ringen en stokken van de hortensia's volgens hortensiakweker Sjaak van Schie (zie interview elders op deze pagina). Want zou dat niet gebeuren, dan gaan de bloemen hangen of kunnen zelfs de stelen knappen, omdat de bloemen te zwaar zijn.

Verzorgingstips

-Zet de hortensia op een lichte niet te warme plek, echter liever niet in het felle zonlicht. De ideale kamertemperatuur is 15-22 °C.

-Zorg voor voldoende water, zeker tijdens de bloei, en gebruik het liefst water dat eerst gekookt is of regenwater.

-Zet eventueel onder de bloempot een schotel waar het teveel aan gietwater in kan lopen. Gooi het overtollige gietwater weg. Als er teveel water in de overpot of schotel blijft staan, kunnen de wortels afsterven door gebrek aan zuurstof. De bloemen en bladeren gaan dan net als bij een te droge grond slap hangen.

-Vergeten water te geven? Dompel de potkluit dan helemaal onder tot de kluit volgezogen is met water.

-Geef om de week een potplantenvoeding.

Een tweede leven

-Is de plant in huis na weken uitgebloeid? Knip dan de uitgebloeide bloemen 15 centimeter terug. Let op: de bloemen van de kamerhortensia zijn niet geschikt om te drogen.

-Is het niet al te koud dan kan hij naar buiten. Zet de plant op een plek in niet al te droge tuingrond of plaats hem in een flinke pot.

-Hoe vochtiger de grond des te zonniger kan de hortensia staan.

-In november kunt u hem weer naar binnen halen. Was het vorige winter een blauwe en is hij nu roze na een zomer in een tuin waarvan de grond niet zuur genoeg is, dan kunt u bij de tuincentra een middeltje kopen om die zuurgraad zowel voor de tuin als in de pot te herstellen.

Stylingtips

-Zet de hortensia in een pot met dezelfde kleur als de bloemen. Dat geeft een mooi geheel.

-Plaats een grote pot met meerdere hortensia's eens op de grond op een plek die wel een opkikkertje kan gebruiken.

-Eén of meer dezelfde bloempotten met hortensia zorgen voor een nog sterkere uitstraling. Op tafel of in de vensterbank.

-Ook op de werkplek fleurt de hortensia de omgeving op. Bijvoorbeeld op het bureau of de balie bij de receptie.

-Zet in een interieur met een landelijke stijl de hortensia in een mand of terracotta pot.

-We denken vaak alleen aan de woonkamer als het kamerplanten betrekt. Maar waarom de badkamer er niet eens mee opfleuren. Of de slaapkamer.

-Heeft u een uitgesproken gekleurde muur? Zet er dan eens een rij potten met hortensia's voor. Lijkt het net een schilderij.