Duurzaam Bouwen

Hollandsch Huys Hasselt krijgt onderzoek energietechnieken

Een uitgebreid consortium van toonaangevende Europese universiteiten en bedrijven uit België, Nederland, Denemarken, Duitsland en Tsjechië gaat twee jaar lang intensief onderzoek uitvoeren naar het gebruik van geothermie en betonkernactivering in kantoorgebouwen. Dit project, GEOTABS genaamd, wil als eindconclusie een handleiding maken die ingenieurs en architecten overal in Europa kunnen raadplegen om efficiënt met deze vernieuwende, energiezuinige klimaatregelingen om te gaan. Het project Hollandsch Huys in Hasselt werd daarbij door alle partners gekozen als testcase.

“Betonkernactivering is een nieuwe techniek waarbij waterleidingen worden verweven in de vloerplaten,” vertelt Veronique Houben van Airdeck, de Belgische onderneming die het project Hollandsch Huys ontwikkelde. “Het stromend water in de betonnen vloerplaten zorgt ervoor dat het beton warmte afgeeft als het te koud is, en warmte opneemt als het te warm is. Zo wordt constant een ideale temperatuur bereikt. De warmtepomp die de temperatuur van het water bepaalt, werkt met sondes die 75 meter diep in de grond zitten. Hierdoor wordt het mogelijk om het gebouw zeer energiezuinig en milieuvriendelijk te verwarmen of af te koelen.” Samen met een aantal andere ingrepen, waaronder de optimalisatie van het gebouwconcept, zorgt dit in het project Hollandsch Huys (4000 m²) voor een energiebesparing van 90% t.o.v. een E100-gebouw, wat neerkomt op een kostenreductie van maar liefst 45.000 euro per jaar.

Europese case-study

Om deze techniek van de toekomst tot in de details te onderzoeken, hebben 6 Europese universiteiten en hogescholen, samen met 20 bedrijven uit 5 landen, het internationale GEOTABS-project opgestart. “ Dit onderzoeksproject vindt zijn oorsprong in concrete vragen vanuit de bedrijfswereld. Een groot, internationaal, zeer enthousiast en gedreven projectteam zal zich 2 jaren vastbijten in deze onderzoeksvragen,” zegt prof. dr. ir. Lieve Helsen, die namens de KU Leuven meewerkt, en het project leidt. “Het doel is om via uitgebreide metingen, comfortenquêtes en simulatieresultaten richtlijnen op te stellen, die het ontwerp en de regeling van de combinatie van grondgekoppelde warmtepompsystemen en betonkernactivering verbeteren.”
Uit 21 Europese gebouwen die als testcase hiervoor in aanmerking kwamen, hebben de partners het Hollandsch Huys in Hasselt als referentiecase gekozen. “We doen dit eerst en vooral omdat het gebouw volledig ontworpen is zoals het hoort, via een geïntegreerde systeemaanpak. Het beschikt ook over heel wat complexe meetapparatuur, en de eigenaar Airdeck participeert in het GEOTABS project. We hebben dus permanent toegang tot de installaties,” zegt Lieve Helsen nog.

Veronique Houben is vereerd met de internationale belangstelling. “Dat wij als voorbeeld mogen dienen, geeft aan dat men onze technische ontwikkelingen waardeert. Het project biedt ons de kans om steeds nieuwe inzichten te delen met topwetenschappers en toonaangevende bedrijven. Zo kunnen we nog verder groeien in bijkomende toepassingen om het energiegebruik nog efficiënter aan te pakken.”