Algemeen

Hogeschool lijnrecht tegenover architect

Hogeschool Windesheim in Zwolle dreigt in een juridische strijd verwikkeld te raken met architectenbureau Atelier Pro. Het Haagse bureau ontwierp in opdracht van de hogeschool een plan voor nieuwbouw op de campus, maar dreigt nu ingeruild te worden voor een andere architect.

Hogeschool Windesheim schreef enige tijd geleden onder architecten een prijsvraag uit voor nieuwbouw op de campus. Het bedenksel van Atelier Pro kwam vorig jaar als winnaar uit de bus. Het plan bestond uit een groot parkachtig complex van losse gebouwen, waarbij wegen en parkeergelegenheid voor auto’s ondergronds zouden komen te liggen. Een mooi plan, maar in de ogen van opdrachtgever Windesheim te duur. Zij was bang dat het beoogde budget van veertig tot vijftig miljoen euro ruim overschreden zou worden. Vooral de ondergrondse weg zou te kostbaar worden.

Het bestuur van de hogeschool besloot daarop op zoek te gaan naar een andere architect, nadat Atelier Pro in januari te kennen was gegeven dat er van hun ontwerp geen gebruik gemaakt zou worden. ‘We vonden het niet verstandig in het plan te gaan snijden’, zei Hans Valent, directeur van het facilitair bedrijf van Windesheim, tegen de Zwolsche Courant. ‘Dan haal je het verband uit het ontwerp en krijgen we maar de helft van wat we graag willen.’ De hogeschool heeft inmiddels een andere architect voor het ontwerp op het oog, maar wil de naam daarvan nog niet bekend maken. Deze nieuwe partij en Atelier Pro zijn in gesprek om tot een oplossing te komen, maar daar zit geen schot in. Atelier Pro vindt dat zij door de hele handelswijze van hogeschool Windesheim in diskrediet is gebracht. ‘Er is een erecode’, zegt architect-directeur Leon Thier van Atelier Pro. ‘Architecten aanvaarden geen opdracht wanneer een ander bureau, dat eerder de opdracht uitvoerde, meent dat de opdracht nog niet is afgerond.’

Volgens de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) moeten beide bureaus het eens proberen te worden over de afronding van de opdracht en daarmee de overdracht naar de nieuwe uitvoerder. Nu de bureaus daar niet uit lijken te komen, behoort een gang naar de Raad van Arbitrage tot de mogelijkheden. Vooral Windesheim zit bepaald niet te wachten op een langdurig gevecht, aangezien de start van de werkzaamheden al genoeg vertraging heeft opgelopen. Terwijl de hogeschool met een juridisch medewerker aan de slag is gegaan om te kijken hoe de samenwerking met Atelier Pro kan worden beëindigd, heeft Atelier Pro de hoop om alsnog de opdracht te krijgen nog niet helemaal opgegeven. Zij wil een rechtszaak het liefst voorkomen.
Build for Life