Nieuwbouw

Hoge kosten blijven bouwbedrijven parten spelen

Hoewel de bouwproductie stijgt, staan de resultaten van bouwbedrijven volgens ABN AMRO nog steeds onder druk. Zo hebben veel bouwbedrijven tijdens de crisis werk aangenomen tegen lage prijzen, soms zelfs onder de kostprijs, om aan het werk te kunnen blijven. Nu ondervinden vooral grote bouwbedrijven de gevolgen hiervan.

Kosten dalen minder snel dan omzet

In de periode 2009-2013 daalde de omzet met 17,6%. Tot 2013 daalde de omzet minder hard dan de productie, omdat bouwbedrijven hun prijsniveau vast wisten te houden. Vanaf 2013 daalde de omzet sneller dan de productie, doordat bouwbedrijven met een sterke prijsdruk kampten. Sindsdien worden bouwers niet alleen geconfronteerd met minder vraag, maar ook met dalende prijzen. De kosten daalden met 14,7 procent, terwijl de netto omzet met 17,6 procent daalde. Met als gevolg dat het bouwers niet lukte het bedrijfsresultaat op peil te houden. Tussen 2009 en 2013 daalde dit met maar liefst 33,3 procent. ABN AMRO benadrukt dat het voor bouwbedrijven lastig is de kosten te beheersen. Dit geldt met name voor de personeelskosten die een groot beslag leggen op de totale kosten. In 2013 bedroegen de personeelskosten 27,1 procent van de totale kosten, terwijl dit in 2009 dit nog 24,6 procent was. Veel bouwbedrijven hebben in de crisis ingeteerd op hun flexibele schil en lieten het werk dat er was, uitvoeren door hun vaste personeel.

Personeelskosten blijven struikelblok

Nu de vraag weer aan begint te trekken, ziet ABN AMRO voor bouwbedrijven nog twee problemen waardoor de resultaten nog achterblijven. Zo is er nog steeds sprake van prijsdruk. Naarmate er meer werk op de markt komt, zullen onderaannemers hun prijzen scherper gaan stellen en dat kan nadelig uitpakken voor bouwbedrijven. Daarnaast zullen de relatief hoge kosten bouwers parten blijven spelen. De kosten dalen slechts beperkt wanneer de omzet daalt en stijgen juist sterk als de omzet toeneemt. Vooral de personeelskosten blijven volgens ABN AMRO een groot struikelblok. De verwachting is wel dat wanneer de vraag verder aantrekt, bouwers deze kosten goed kunnen maken doordat zij meer omzet zullen genereren. Dit zal echter niet op korte termijn gebeuren.

Ook interessant