Bouwmaterialen

Hoe wordt schuim toegepast in de bouw?

Hoe wordt schuim toegepast in de bouw?
In de bouw wordt dagelijks gebruikt gemaakt van talloze materialen. Eén daarvan is schuim, een materiaal met veel toepassingsmogelijkheden. Schuim is onmisbaar geworden binnen deze branche en wordt daarom vooral industrieel en bouwgerelateerd gebruikt.

Maar: waar wordt schuim eigenlijk van gemaakt? En op welke manieren wordt het materiaal toegepast in de bouw? We zochten het voor je uit in dit artikel.

Hier wordt schuim van gemaakt

Er zijn verschillende grondstoffen waaruit schuim geproduceerd wordt. De meest toegepaste grondstoffen zijn PE (polyethyleen), PVC (polyvinylchloride), PU (polyether), EVA (ethyleen vinyl acetaat) en melamine. Verschillende materialen betekent: verschillende toepassingen. Zo is PU bijvoorbeeld net even anders dan EVA.

Polyethyleen (PE) schuim

PE schuim bestaat uit een gesloten cellig foam en wordt gebruikt voor onder andere warmte-isolatie. Heb je bijvoorbeeld een ondervloer nodig wanneer je laminaat wil leggen? Dan zit je met PE schuim helemaal goed. Ook wordt PE gebruikt als opvulling in verpakkingen.

Polyvinylchloride (PVC) schuim

PVC bestaat uit een semi-gesloten schuimplastic wat inhoudt dat de cellen en zo het materiaal sluiten wanneer ze ingedrukt worden. Door deze bijzondere eigenschap wordt dit soort schuim vaak gebruikt bij het afdichten van bepaalde klusjes, zoals voegen die beschikken over een onregelmatig oppervlak.

Polyether (PU) schuim

In tegenstelling tot PE en PVC is polyether schuim juist opencelling en heel zacht. Dat betekent dat je het heel eenvoudig in kunt drukken en dat het zacht aanvoelt. PU schuim wordt om deze eigenschap veel gebruikt bij de productie van matrassen en als geluidsisolatie in studio's en nieuwbouwhuizen.

Ethyleen vinyl acetaat (EVA) schuim

EVA schuim wordt voor meer technische toepassingen gebruikt omdat het een gesloten foam betreft. Zo beschikt het over de ideale eigenschappen om toegepast te worden in schokabsorptie. Een groot voordeel van EVA schuim is dat het erg duurzaam is.

Melamine schuim

Tot slot heb je nog melamine schuim, een lichtgewicht en opencellig schuim. Wat zo bijzonder is aan melamine is dat het hele sterke vlamdovende eigenschappen heeft. Ook absorbeert het geluid; zelfs nog beter dan PU schuim(rubber). Daarom wordt melamine vaak gebruikt in akoestische panelen en andere onderdelen van dit soort toepassingen.

Diverse toepassingen van schuim in de bouw

De bovenstaande vijf soorten schuim kunnen heel breed worden ingezet; zowel in de bouw als in andere branches. Denk alleen al aan de toepassing van schuim als verpakkingsmateriaal of schokabsorptie in dozen en verpakkingen. Juist omdat het zo breed kan worden gebruikt, heb je de keuze uit verschillende soorten en hardheden schuim. Een groot deel van het schuim dat in de bouw wordt gebruikt, wordt daar toegepast bij het afdichten van bepaalde materialen en objecten.

Ook wordt schuim gebruikt als extra laag voor isolatie. Hiermee kun je op een redelijk voordelige manier een deel van je woning isoleren of laten isoleren. Verder is schuim een handig materiaal om te dienen als bescherming tegen zaken als water, lucht en stof of andere substanties die een bepaald object of een bepaald materiaal aan kunnen tasten. Daarmee kunnen we wel zeggen dat schuim onmisbaar is in de bouw en in ons dagelijks leven.

Ook interessant