Hoe wordt mijn huis een smarthome?

6 november 2018 Bron: Bouw & Wonen
Hoe wordt mijn huis een smarthome?
Een smarthome is letterlijk een slim huis. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Misschien heb je weleens een kijkje genomen in het Huis van de Toekomst zonder je te realiseren dat zoiets in jouw tijd nog werkelijkheid zou worden. De realiteit is dat er de afgelopen jaren zoveel stappen zijn gemaakt dat een huis nu al veel meer elektronisch en energiezuinig afgestemd kan worden op het gemak en de veiligheid van de bewoner. Ook als deze niet thuis is. Dankzij handige apparaten die in verbinding staan via wifi of bluetooth en communiceren met apps, kan de bewoner te allen tijde zaken afstemmen op zijn behoeften. Nu is de vraag: wat heb je nodig om van je huis een smarthome te maken?

Video, audio en energie in huis

Voor je woonkamer bestaan er slimme afstandsbedieningen. Zoals de NEEO Universal Remote, waarmee je zowel je televisie als je audioapparatuur kunt besturen. Er zijn zelfs luxaflex die met afstandsbediening te bedienen zijn. Toch handig als je die open en dicht kunt maken vanaf de bank wanneer er te veel licht op het scherm van je televisie schijnt. Een slimme thermostaat kan je precies laten zien waar en hoeveel energie je verbruikt in jouw huis, zodat je kunt ingrijpen en energiebesparende aanpassingen kunt maken. Sommige van deze thermostaten hebben ook een app waarmee je op afstand de instelling kunt veranderen. Handig voor als je vergeten bent de temperatuur omlaag te zetten, of juist als je thuis wilt komen in een warm huis. De robotstofzuiger begint steeds meer in trek te raken. Deze stofzuiger kun je de vloer laten zuigen, zonder dat jij ook maar iets hoeft te doen. Er bestaan ook stofzuigers die van afstand te bedienen zijn. Je kunt een garagedeur installeren die op sensoren werkt of van afstand bediend kan worden, zodat jij niet de auto uit hoeft om te kunnen parkeren.

Hightech slaapkamer

Voor de slaapkamer bestaan er ook verschillende moderne gemakken. We kenden de lampen die aan en uit gaan als je in je handen klapt. Gordijnen kunnen ook geautomatiseerd worden, zodat ze van afstand te bedienen zijn door middel van een commando of een app, of juist op een vast moment open of dicht gaan. Slimme matrassen kunnen inzicht geven in de manier waarop je slaapt door het gebruik van verschillende sensoren. Wake-up-lights kunnen je helpen op een natuurlijke manier wakker te worden.

Persoonlijke assistent

En wat te denken van een soort persoonlijke assistent die je helpt met het zetten van je wekker, die je vertelt hoe laat het is en op verzoek muziek afspeelt of eten bestelt. De Amazon Echo, Google Assistent en Google Home zijn zulke apparaten. Je hoeft de opdracht door deze op te noemen, en de opdracht wordt voor je uitgevoerd.

Gemak in de badkamer

Ook in je badkamer kun je het leven nét iets gemakkelijker maken. Zo kun je een wc met sensoren installeren, deze spoelt dan automatisch door als je klaar bent. Of j eneemt een douchekop met ledverlichting die aangeeft wanneer het water op de gewenste temperatuur is. En een handzeeppomp met sensor die zeep loslaat als je je hand ervoor houdt. Kortom, het is even investeren en daarna kun je alles regelen vanaf de bank of het bed. Of je kiest natuurlijk slechts een aantal van al bovenstaande mogelijkheden uit. Meer lezen over smarthomes?

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo