Keukens

Hoe maak je optimaal gebruik van je keukenruimte: slimme tips en tricks

Hoe maak je optimaal gebruik van je keukenruimte: slimme tips en tricks
De ruimte is in de meeste woningen beperkt. Niet alleen in de woonkamer, badkamer en slaapkamers, maar zeker ook in de keuken. Daarom kan het prettig zijn om je keukenruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Gelukkig zijn er genoeg slimme tips en tricks om dit te doen. Zo kun je slim te werk gaan op het gebied van ontwerp, indeling en apparatuur. In dit artikel ontdek je de beste manieren om optimaal gebruik te maken van je keukenruimte.

Een compact ontwerp

Om te beginnen is het aan te raden om te kiezen voor een compact ontwerp. Waar lange keukens en keukens met keukeneilanden veel plaats innemen, zijn hoekkeukens zeer compact. Dat komt doordat ze, zoals de naam al zegt, in de hoek van de ruimte en volledig tegen de muren worden geplaatst. Bovendien kun je met een hoekkeuken ideaal onderscheid maken tussen het kook- en spoelgedeelte. Zo kun je je gerechten aan de ene kant bereiden en aan de andere kant afwassen. Dat bespaart niet alleen veel ruimte, maar creëert ook het nodige overzicht en je loopt elkaar niet in de weg.

Een efficiënte indeling

Ook de indeling van de keuken speelt een grote rol bij de ruimte die het inneemt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bepaalde handelingen, zoals koken, snijden of afwassen, op een efficiënte manier kunt uitvoeren. Houd dus rekening met voldoende plaats voor attributen als snijplanken en keukengerei. Je bespaart veel ruimte door dit op één aanrechtblad te combineren.

Attributen

Verder zijn de soort en het formaat van de verschillende attributen in je keuken ook van grote invloed op de efficiëntie van de ruimte. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om veel in de hoogte te werken. Kies dus voor keukenkasten die op een hoge plek aan de muur hangen of een kastenwand. Op die manier kun je veel spullen opbergen zonder last te hebben van veel ruimteverlies. Daarnaast adviseren we je ook om de koelkast en vriezer met elkaar te combineren. Dit zijn allebei belangrijke onderdelen van een keuken die veel plaats innemen. Door te kiezen voor een combinatie ervan, bespaar je veel ruimte. Ook het combineren van magnetron en oven in één is een goede tip die we je willen meegeven. Ook hiermee bespaar je behoorlijk veel ruimte zonder het gemak van beide apparaten te verliezen.

Zelf ontwerpen of uitkiezen

Optimaal gebruikmaken van je keukenruimte kan zowel door zelf een keuken te ontwerpen als door een bestaande keuken uit te kiezen. Wanneer je zelf je keuken ontwerpt, kun je alles tot in detail volledig naar wens aanpassen. Afhankelijk van het ontwerp dat je maakt, kan hier wel een aardig prijskaartje aan komen te hangen. Kies je liever een bestaande keuken uit? Neem dan eens een kijkje bij de showroomkeukens. De kortingen op dit soort keukens kunnen oplopen tot wel 70% en zijn vaak zo goed als nieuw. Daarnaast staat er altijd een specialist voor je klaar die je graag voorziet van een vrijblijvend advies.

Kortom, voor veel mensen geldt dat hun woonruimte beperkt is. Net als de woonkamer en badkamer, is de keuken een belangrijke ruimte. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, kun je veel woonruimte besparen zonder daarbij het gemak te verliezen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Zo kun je ten eerste kiezen voor een compact ontwerp. Een hoekkeuken is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast kun je ook ruimte besparen met een efficiënte indeling van de keuken en combineren van grote attributen. Ben je klaar om ruimte te besparen? Ontwerp zelf je ideale compacte keuken, kies er een uit de showroom of laat je adviseren door een specialist.

Ook interessant