Decoratie

Hoe lang gaat een kunstplant mee?

Hoe lang gaat een kunstplant mee?
Kunstplanten hebben in de laatste jaren een lange weg afgelegd, zowel qua uiterlijk als duurzaamheid. Ze worden steeds populairder als decoratie in huizen, kantoren en zelfs buitenruimtes. Dit komt vooral omdat ze weinig onderhoud vergen in vergelijking met echte planten. Maar een vraag die vaak gesteld wordt, is: "Hoe lang gaat een kunstplant eigenlijk mee?" In dit artikel duiken we dieper in de levensduur van kunstplanten en delen we tips over hoe je deze kunt verlengen.

De levensduur van kunstplanten

De levensduur van een kunstplant hangt af van verschillende factoren, waaronder het materiaal waarvan het is gemaakt, de kwaliteit van de fabricage, en hoe en waar het wordt gebruikt. Over het algemeen kunnen kunstplanten van hoge kwaliteit die binnenshuis worden gebruikt en goed worden onderhouden, jarenlang meegaan, soms zelfs decennia.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

 • Materiaal: Kunstplanten zijn vaak gemaakt van materialen zoals plastic, zijde, polyester, of een combinatie daarvan. Materialen van hogere kwaliteit zullen beter bestand zijn tegen verkleuring en slijtage.
 • Kwaliteit: De fabricagekwaliteit speelt een grote rol. Goed ontworpen kunstplanten met aandacht voor detail en gebruik van premium materialen kunnen een leven lang meegaan.
 • Gebruik: De omgeving waarin de kunstplant wordt geplaatst, heeft ook een grote invloed. Binnenplanten die niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of extreme temperatuurschommelingen gaan langer mee dan planten die buiten worden gebruikt.
 • Onderhoud: Regelmatig stof afnemen en de planten schoonhouden kan hun levensduur aanzienlijk verlengen.

  Het verhogen van de levensduur van kunstplanten

  Hoewel kunstplanten niet dezelfde zorg nodig hebben als echte planten, zijn er toch enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat ze er jarenlang fris en realistisch uit blijven zien.

  Regelmatig schoonmaken

  Stof en vuil kunnen zich ophopen op de bladeren en stengels van kunstplanten, waardoor ze er dof en onaantrekkelijk uitzien. Regelmatig afstoffen met een zachte doek of een licht vochtige doek kan dit voorkomen. Voor diepere reiniging kun je de plant voorzichtig afspoelen onder een lauwe douche en laten drogen.

  Bescherming tegen zonlicht

  Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleuren van kunstplanten vervagen. Probeer ze te plaatsen op plekken waar ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of gebruik UV-beschermende sprays die speciaal zijn ontworpen voor kunstplanten.

  Juiste opslag

  Als je kunstplanten seizoensgebonden wisselt of ze om een andere reden moet opbergen, doe dit dan op de juiste manier. Bewaar ze op een droge, donkere plaats om verkleuring of beschadiging te voorkomen. Gebruik indien mogelijk de originele verpakking of een andere geschikte container om de vorm van de plant te behouden.

  Vermijd extreme temperaturen

  Extreme hitte of koude kan kunstplanten beschadigen. Vermijd het plaatsen van je kunstplanten in de buurt van verwarmingsventilatoren, airconditioners, of buiten in vriesweer.

  Gebruik van ondersteunende producten

  Er zijn diverse producten op de markt die kunnen helpen bij het onderhoud en de bescherming van kunstplanten. UV-beschermende sprays voorkomen dat de kleuren vervagen in de zon, en er zijn ook reinigingssprays die helpen bij het afstoten van stof.