Isolatie

Hoe lager de U-waarde van je buitenmuren, hoe beter

Hoe lager de U-waarde van je buitenmuren, hoe beter
Beeld: Isover
De U-waarde van buitenmuren geeft aan hoeveel warmte er doorheen je muren, per tijdseenheid, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmteverlies. Een uitstekende U-waarde levert je niet alleen een lager E-en S-peil op. Het maakt ook dat je muren warm aanvoelen. Dat geeft je in de winter een behaaglijk gevoel. Goed geïsoleerde muren hebben ook een grotere thermische inertie: ze houden de warmte langer vast. Daardoor kan de kamerthermostaat gerust een paar graden lager. En dat betekent een mooie besparing op je energiefactuur.

Waarom streven naar een minimale U-waarde?

De warmtedoorgangscoëfficiënt of U-waarde (W/m²K) geeft aan hoeveel warmte verloren gaat door het constructiedeel, per tijdseenheid, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen ‘binnen’ en ‘buiten’.

In een BEN-woning mag de U-waarde van buitenmuren niet hoger zijn dan 0,24 W/m²K.

De waarde hangt niet alleen af van je isolatie. Ook de isolerende eigenschappen van de constructiedelen zelf, zoals je muren, vloeren, dak en schrijnwerk zijn van belang.

Zo isoleer je stenen buitenmuren of houtskeletbouw

Stenen buitenmuren worden meestal opgetrokken in vier of vijf lagen:
  • gevelsteen (het buitenspouwblad)
  • bij voorkeur een luchtspouw
  • isolatie
  • binnenmuur (het binnenspouwblad)
  • binnenbepleistering

Bij gedeeltelijke spouwvulling blijft er tussen het isolatiemateriaal en het buitenspouwblad een luchtspouw van ongeveer 3 centimeter vrij. Een luchtspouw biedt diverse voordelen: het zorgt voor de ventilatie van de buitenmuur, voorkomt vochtproblemen en voert doorslaand vocht af. Bij volledige spouwvulling is er geen luchtspouw: de ruimte tussen het binnenspouwblad en de gevel wordt volledig opgevuld met isolatie.

Bij houtskeletbouw bestaan de buitenmuren uit houten stijlen waartussen isolatiemateriaal wordt aangebracht. De buitenzijde wordt naar keuze afgewerkt met beplanking, bepleistering of gevelstenen.

Essentieel voor BEN is dat er een ononderbroken 'isolatieschil' zit rond de hele woning: de muurisolatie moet perfect aansluiten op de vloerisolatie, de dakisolatie en het buitenschrijnwerk. Als de isolatieschil onderbroken wordt, ontstaat er een koudebrug. Via koudebruggen gaat er niet alleen warmte verloren. Doordat de oppervlaktetemperatuur er lager is, kan op deze plaatsen vocht condenseren. Zo kunnen vocht- en schimmelproblemen ontstaan. Daarom moet er extra aandacht besteed worden aan spouwhaken of leidingen, mogen er zich in de spouwmuur geen mortelresten bevinden, moet de isolatie ook doorlopen rond rolluiken en screens, en mag een buitenmuur niet rechtstreeks op de fundering of vloerplaat staan of ze ook niet onmiddellijk raken.

Doorlopend isolatieschild met pur- of pir hardschuimplaten …

Met pur- of pir-hardschuimisolatieplaten met een lambdawaarde van 0,022 W/mK voldoeje aan de BEN-eis bij een dikte vanaf 9 cm.

Om een doorlopend isolatieschild te bekomen, kies je best voor isolatieplaten met een tand-en-groefkliksysteem. Dat garandeert niet alleen een uitstekende winddichtheid, het is ook sneller gemonteerd.

Pur- of pir-hardschuimisolatieplaten kan je niet alleen inzetten als spouwisolatie, maar ook als buitengevelisolatie. Let erop dat zowel de platen als de bekleding volledig waterbestendig zijn en geschikt voor alle afwerkingsmaterialen zoals sidings, steenstrips, pannen, leien, zink, hout, vezelcementplaten… Zo kan je later zonder problemen je afwerking vernieuwen met een ander materiaal.

Beeld: Recticel Insulation – Isolatieplaten met een tand-en-groefkliksysteem zijn snel gemonteerd, en garanderen een ononderbroken isolatieschil rond je buitenmuren.

…. of spouwisolatie met glaswol

Om met glaswol een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K te halen, moet in de spouwmuurminstens 12 cm glaswol zitten met een lambdawaarde van 0,030 W/mK.

Ook glaswolisolatie bestaat in de vorm van platen. Die bestaan uit natuurlijke, brandveilige materialen: gerecycleerd glas en zuiver zand. Dankzij hun flexibiliteit sluiten glaswolplaten overal mooi aan, onderling én tegen het binnenspouwblad, zelfs als dat wat onregelmatig is.

Deze oplossing voorkomt naden, kieren en valse spouwen die de isolatiewaarde van de muuropbouw doen dalen.

Ook interessant