Veranda - Overkappingen

Hoe kies je een overkapping voor je tuin?

Hoe kies je een overkapping voor je tuin?
Een overkapping in de tuin betekent extra woonruimte en meer genot van je tuin. Het kan ook een heel praktisch doel hebben, zoals het drooghouden van tuinmeubels of een buitenkeuken. Kortom, een overkapping is een echte meerwaarde. Maar hoe kies je de voor jou perfecte variant? Wij helpen je kiezen.

Soorten bekapping

Een overkapping in de tuin bestaat er in veel soorten en maten. Van een eenvoudige luifel die aan de gevel wordt bevestigd, tot complete kapschuren met buitenkeuken en veranda. Wat voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van meerdere factoren:
  • De beschikbare ruimte in de tuin
  • Het doel dat je voor ogen hebt
  • Je budget

Eigenlijk zijn er drie hoofdtypen bekappingen: terrasoverkappingen, schuuroverkappingen en zadeldakoverkappingen. Daarnaast zijn er vele vormen hier tussenin. Elk type heeft zijn eigenschappen waarmee rekening moet worden gehouden.

Terrasoverkapping

Dit type is, zoals de naam al aangeeft, een overspanning boven het terras. In de meeste gevallen wordt deze aan de gevel bevestigd. Dit is de meest eenvoudige en meest voordelige vorm. Meestal is er geen echte fundering nodig en zijn er geen (of 1) zijwanden. Je creëert hiermee een heerlijk, comfortabel plekje aan je huis waar je kunt genieten van lange zomeravonden en waar je ook in het na- en voorjaar lekker buiten kunt zitten.

Schuuroverkapping

Dit type bekapping omvat een schuur met daaraan een afdak. De schuur kan worden gebruikt als opbergruimte en de overkapping als een zithoek of parkeerplek voor fietsen en tuinmeubilair. Maar je kunt er ook een compleet buitenverblijf van maken, met een zomerkeuken en zithoek. Voor een schuuroverkapping is in veel gevallen wel een fundering nodig.

Zadeldakoverkapping

Zadeldakoverkappingen hebben een schuin dak en bieden daarmee een uitstekende bescherming tegen zowel zon als regen, terwijl ze er ook esthetisch aantrekkelijk uitzien. Een zadeldak is meestal wat duurder dan andere opties. Ook hier is meestal een fundering nodig.

Gebruikte materialen voor de bekapping

Als je eenmaal hebt besloten welk type overkapping het beste bij jouw droomtuin, is het belangrijk om na te gaan van welk materiaal de overkapping moet worden gemaakt. Dit is van invloed op zowel de duurzaamheid als het uiterlijk en stijl van de overkapping. De meest gebruikte materialen voor de constructie van een overkapping zijn hout, aluminium en glazen wanden. Verder zijn er ook verschillende vormen van dakbedekking, zoals dakpannen of polycarbonaat. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voordat een definitieve beslissing wordt genomen:

Hout: Van oudsher hét materiaal voor de bouw van buitenconstructies. Hout is mooi, maar vereist wel regelmatig onderhoud, zoals periodiek beitsen of behandeling met waterbestendige producten. Dit onderhoud kost tijd en geld, wel iets om rekening mee te houden.

Aluminium: Wordt steeds populairder. Het is ijzersterk, licht in gewicht en zeer duurzaam. Aluminium frames zijn snel en eenvoudig te installeren en kosten nauwelijks onderhoud.

Glazen wanden: Meestal in combinatie met aluminium, zijn geweldige manier om licht en beschutting te creëren.

Maak een weloverwogen keuze door te kijken naar de beschikbare ruimte, het gewenste doel van de overkapping en je budget. Veel succes!

Ook interessant