Verwarming & Sanitair

Hoe houd jij het lekker warm?

Hoe houd jij het lekker warm?
In de zomer denk je er minder aan, maar een woning is voor alle seizoenen. Daarom bekijken we in dit artikel enkele verschillende manieren om je huis duurzaam en voordelig te verwarmen. Want hoe je het ook draait of keert, energie wordt steeds duurder. Hoe kan je het toch warm houden, zonder je blauw te betalen?

Centrale verwarming

Het meest gebruikt is een centrale verwarming. Dat is een verwarming waarbij water verwarmd wordt op een centraal punt in de woning en dan rondgepompt wordt in de hele woning. De manier van verwarmen kan door middel van een CV-ketel op mazout, gas of elektriciteit, een zonneboiler of een warmtepomp. Van deze 3 systemen geeft de warmtepomp het beste rendement. Het is bovendien de meest milieuvriendelijke optie. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het een grotere investering is. Deze investering zou zich moeten terugverdienen door zijn zuinigheid. Rekening houdend met steeds stijgende energieprijzen is het toch het overwegen waard. Het verwarmde water dat door het huis wordt rondgepompt, geeft zijn warmte af via vloerverwarming of radiatoren. Dat water geeft dan zijn warmte af aan de vloer of radiator. Vloerverwarming geeft zijn warmte langzaam af en hoeft minder warm te zijn om hetzelfde warmtegevoel in de kamer te geven. Een bijkomend voordeel van vloerverwarming is dat er geen radiatoren geplaatst dienen te worden en er meer nuttige ruimte over blijft. Radiatoren hebben dan weer het voordeel dat ze relatief snel kunnen opwarmen indien het plots fris wordt. Het is ook eenvoudiger om enkele radiatoren meer of minder open te zetten, zodat elke ruimte gemakkelijk aangepast kan worden naar wens. Zo is het mogelijk om de slaapkamers frisser te houden en bijvoorbeeld de badkamer wat warmer. Bij een centrale verwarming is het belangrijk om de thermostaat op een geschikte plaats te hangen. Best kan die zo centraal mogelijk in de woning geplaats worden en zeker niet in direct zonlicht.

Verwarmen met hout of pellets

De tegenhanger van centrale verwarming is een openhaard, hout-, tegel- of speksteenkachel. Het kan ook gecombineerd worden. Zo kan de centrale verwarming enkel gebruikt op de koudste winterdagen. In het voor- en najaar kan de openhaard of kachel gebruikt worden in de woonkamer, omdat de rest van de woning niet noodzakelijk zo goed opgewarmd hoeft te worden. Dat geeft niet alleen een aangename warmte maar meteen ook een extra gezelligheid. Wat dat betreft is de openhaard met stip de gezelligste, maar meteen ook de minst efficiënte van de hele rij. Veel warmte gaat immers verloren via de schoorsteen. Een speksteen- of tegelkachel daarentegen is uitermate efficiënt. Het is een ingenieus systeem waarbij de stenen de warmte opslaan. Dat zorgt voor een aangename warmte die nog lange tijd wordt afgegeven nadat het vuur al lang gedoofd is.

Gashaard

Gashaarden werden vroeger vooral als sfeer- en bijverwarming geplaatst. Vergelijkbaar met een openhaard, maar dan aangesloten op het gasnet. Dat is gebruiks- en ook milieuvriendelijker dan het verbranden van hout. De uitstoot van fijnstof van de moderne gashaarden ligt veel lager dan bij verbranding van andere brandstoffen. De hedendaagse gashaarden zijn niet alleen heel sfeervol, maar bieden ook een efficiënte bron van warmte. Bovendien kan een gashaard eenvoudig aangezet worden met een afstandsbediening, tablet of smartphone. Gashaarden zijn er in inbouwvorm, vrijstaand of -hangend. Dit geeft een verschil in hoe de warmte kan uitstralen.

Elektrische bijverwarming

Een elektrische kachel of kleine elektrische bijverwarming is een optie die kan gebruikt worden om een ruimte heel snel op te warmen. Het is goedkoop in aankoop, maar het is eigenlijk een systeem dat heel veel energie verbruikt. Het is zeker niet aan te raden om dit soort verwarming altijd te gebruiken. Het is enkel interessant om een kleine ruimte kort te verwarmen, waarbij de rest van het huis niet opgewarmd hoeft te worden.

Ook interessant