Verwarming & Sanitair

Alles wat je moet weten over vloerverwarming

Alles wat je moet weten over vloerverwarming
Vloerverwarming wordt een steeds populairder alternatief voor traditionele verwarming. Bij een huis dat wordt verwarmd met vloerverwarming wordt de vloer elektrisch verwarmd of stroomt er water door buizen onder de vloer. Elektrische vloerverwarming kan met steeds meer typen vloeren worden gecombineerd. Hoog tijd dus om je meer te vertellen over dit type vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming met matten

De meest toegepaste vorm van vloerverwarming is het plaatsen van een mattensysteem. Het systeem bestaat uit elektrische kabels op glasvezelmatten van ongeveer 4mm dik. Omdat de matten zo dun zijn kunnen ze bijna op iedere ondervloer worden aangebracht. Erbovenop kunnen tegels, laminaat of PVC worden gelegd. Elektrische vloerverwarming is makkelijk om te installeren en omdat de matten dicht onder het vloeroppervlak liggen wordt de vloer snel opgewarmd. Hoe snel dit gaat ligt aan het soort vloer. Over het algemeen laten tegels en plavuizen de warmte het beste door.

Elektrische foliesystemen

Een andere vorm van elektrische vloerverwarming zijn de foliesystemen. Hierbij worden de koperen verwarmingsbanen verwerkt in dunne kunststof folie. De folie is slechts 0.3mm dik en geschikt voor gebruik in combinatie met een houten vloer of laminaat. De folie wordt op dunne isolatieplaten onder de vloer bevestigd. Hierdoor wordt warmteverlies aan de onderkant van de folie voorkomen. Bovenop de folie komt een beschermende laag tegen vocht te liggen. Dit type vloerverwarming is vooral geschikt voor kleinere vloeroppervlakken.

Elektrische vloerverwarming met kabels

Hierbij bestaat het systeem uit elektrische kabels met een lussenpatroon. Bij bestaande vloeren moeten er gleuven in de vloer worden gefreesd om de kabels in te leggen. Een vloerverwarmingssysteem met kabels is voordelig in de aanschaf en in het energieverbruik. Het nadeel van dit vloerverwarmingssysteem is dat de opwarming traag verloopt. Als de vloer eenmaal warm is dan blijft de vloer de warmte wel langer vasthouden.

Welke vloeren zijn geschikt voor elektrische vloerverwarming?

Vloerverwarming kan in principe met allerlei soorten vloeren gebruikt worden, maar niet alle vloeren laten de warmte goed door. Steen geleidt bijvoorbeeld meer warmte dan hout. Daarom geven stenen vloeren het meeste rendement in combinatie met vloerverwarming. Ook tapijt kan worden gebruikt, hoewel niet iedere soort tapijt even geschikt is. Tapijt met een onderkant van foam kan niet worden gebruikt met vloerverwarming. Vinyl en kunststofvloeren gaan ook samen met vloerverwarming. Een houten vloer combineren met vloerverwarming is mogelijk, maar wel lastiger dan bij andere vloeren. Doordat hout zo’n goede isolator is laat deze vloer de warmte minder goed door. Daarom mag de houten vloer niet te dik zijn en moet hij geschikt zijn voor vloerverwarming.

Welke ruimtes zijn het meest geschikt voor vloerverwarming?

In kleinere ruimtes die niet constant verwarmd hoeven worden, zoals de badkamer, hobbyruimtes en het toilet is elektrische vloerverwarming het meest interessant. Elektrische vloerverwarming is eenvoudig aan te leggen en ruimtes waar de verwarming niet continu aan hoeft te staan kunnen op deze manier economisch verwarmd worden. Ook ruimtes die constant verwarmd moeten worden, zoals de woonkamer komen in aanmerking voor vloerverwarming. Op termijn moet je dan wel rekening houden met hogere stroomkosten.

Ook interessant