Zonwering

Hoe hou je het lekker fris in huis?

Hoe hou je het lekker fris in huis?
Een heerlijke zomerdag, genieten! Maar dan slaat die zomerse warmte plots om in een hittegolf en is het ook binnen zoeken naar een koel plekje. Gelukkig zijn er heel wat kleine en grote dingen die je kan doen om je woning fris te houden. Met onze tips hou je je woning aangenaam koel tijdens een hittegolf.

Hoe vermijd je hitte in huis?

Het aantal hittegolven neemt de laatste jaren flink toe. Ook in de nabije toekomst mogen we hete zomers verwachten. Het is een goed idee om je nu al te wapenen tegen de hitte die komt. Dé sleutel tot een frisse woning is de zon buitenhouden.

Airco verkoelt wel efficiënt, maar is weinig milieuvriendelijk. Het vreet bovendien heel wat energie. Zonwering aan de buitenkant van je woning is een duurzaam alternatief. Het houdt de zon weg van je ramen en voorkomt dat je woning opwarmt.

Denk aan rolluiken, luifels, een terrasoverkapping, parasols, … Zelfs grote lakens kunnen helpen om de zon buiten te houden.

Wanneer is belangrijker dan hoe

Zonwering heeft weinig effect als je het niet tijdig inzet. Verduister daarom je woning nog vòòr de zon op de ramen schijnt. Het is dan wel donker in huis, maar vooral ook koel. Het zonnetje in huis is leuk, maar niet wanneer je de hitte wil bestrijden.

Ben je ’s morgens vaak gehaast of sta je te laat op om de rolluiken te sluiten of luifel te openen? Dan is automatische zonwering interessant, zoals screens. Wanneer ze de zon detecteren, sluiten ze vanzelf. Ook een terrasoverkapping houdt de warmte efficiënt buiten.

Hou ramen en deuren gesloten

In het donker met gesloten ramen en deuren in de zomer? Niet zo gezellig, dat klopt. Het is wel bijzonder efficiënt. Door een raam te openen, sluipt de warmte binnen. Ook als je zonwering hebt. Een briesje voelt even goed, maar het brengt ook heel wat warmte met zich mee.

Open alleen je ramen en deuren wanneer de buitentemperatuur lager is dan die binnen. Meestal is dat voor 8 uur ’s morgens en rond 20-21 uur ’s avonds. Met een ventilator voor het open raam trek je sneller de koele lucht naar binnen. Om je woning snel af te koelen, zet je het best zo veel mogelijk ramen open, idealiter op twee verdiepingen. Zo creëer je een luchtstroom doorheen je hele woning. ’s Nachts kan je gerust enkele ramen op kiepstand laten om nog verder af te koelen.

Creëer geen nieuwe warmte

Stofzuigen, strijken, wassen en drogen, koken, … Het warmt je woning nog verder op. Bovendien kost het moeite. Op een hete dag heeft je lichaam het al best zwaar. Vermijd intensieve huishoudelijke taken. Geniet van een lichte maaltijd, laat iets aan huis leveren of ga barbecueën.

Vooral wie geen airco heeft, zit tijdens een hittegolf te puffen, blazen en zweten. Door vooraf te investeren in een goede zonwering en slim met de hitte om te gaan, blijft je woning lekker fris!

Ook interessant