Zonwering

Wat is de beste zonwering, de voor en nadelen op een rij

Wat is de beste zonwering, de voor en nadelen op een rij
We kunnen niet ontkennen dat we te maken hebben met klimaatveranderingen. De Nederlandse zomers worden dan ook vrijwel ieder jaar warmer. Om het wooncomfort hoog te houden is het daarom belangrijk om voor goede zonwering te kiezen. De warmte blijft op deze manier buiten waardoor het binnen lekker koel blijft. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden voor zonweringen vandaag de dag. Wij zochten alvast voor jou uit wat de beste zonwering is en zetten de voor en nadelen op een rij.

Kies je voor binnen zonwering of voor buiten zonwering

Voordat je een keuze kunt maken uit de beste zonwering, moet je eerst de keuze maken tussen binnen of buiten zonwering. Wanneer je het huis zo koel mogelijk wil houden en het huis eventueel wil beschermen tegen inbrekers en ook kou, dan is buiten zonwering het beste. Heb jij een wat kleiner budget? Dan kun je beter kiezen voor binnen zonwering. Deze zijn vaak iets goedkoper. Hierbij kun je denken aan shutters, lamellen, vitrage of gordijnen.

Rolluiken

Rolluiken komen vaak het beste uit de test als buiten zonwering! Dit komt omdat je een rolluik volledig kan afsluiten en er op deze manier dus géén warmte meer binnen kan komen. Daarnaast beschermen rolluiken ook tegen inbrekers en kou. Ook op slaapkamers wordt vaak gekozen voor rolluiken. Een bijkomend voordeel is namelijk dat je de ruimte ook lekker donker kunt maken. Wel zo prettig in de slaapkamer. Het donkere karakter van een rolluik kan ook als nadeel gezien worden. Zeker wanneer deze voor de woonkamer gebruik wordt. Ook kan de uitstekende omkasting aan de buitenkant van de woning als een nadeel gezien worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg mogelijkheden om de omkasting in te laten bouwen zoals met een Somfy Rolluik, zo zie je er helemaal niks meer van.

Screen

Wil jij toch liever wat meer lichtinval in je woning? Dan is een screen een goede optie! Een screen sluit namelijk wel het volledige raam af, maar laat wel nog wat licht binnen. Het is dan wel minder zonwerend dan een rolluik, maar je kunt wel evengoed nog naar buiten kijken. Ook in de winter kun je een screen gebruiken. Wanneer je ’s avonds en ’s nachts de screens sluit, zal de warmte beter in huis blijven. De nadelen van een screen zijn; niet inbraakbestendig, niet geluiddempend, gevoelig voor vlekken door regen of vogels en gevoeliger voor koude temperaturen.

Zonnescherm

Dan hebben we natuurlijk ook nog altijd de optie voor een zonnescherm. Een zonnescherm is een populaire keuze, maar is minder zonwerend dan een rolluik of een screen. Dit komt omdat je niet de gehele raampartij afsluit met een zonnescherm. Er kan altijd nog zon onder het scherm door schijnen. Bij het kiezen voor een zonnescherm heb je de keuze uit een knikarmscherm of een uitvalscherm. Het grootste verschil is dat een knikarmscherm ook bedoeld is om onder te zitten. Knikarmschermen dienen als zonwering op het terras. Je ziet ze daarom vaak in de achtertuin. Een uitvalscherm is bedoeld als buiten zonwering en is niet bedoeld om onder te zitten. Een nadeel van zonneschermen is dat ze weersgevoelig zijn. Met harde windvlagen kan het doek scheuren en tegen regen zijn ze meestal ook niet bestand.

De beste zonwering is dus helemaal afhankelijk van jouw wensen.

Ook interessant