Tuin

Hoe geniet je van je tuin in de herfst of winter?

Hoe geniet je van je tuin in de herfst of winter?
Als je een tuin hebt, heb je daar ongetwijfeld de afgelopen maanden flink van genoten. Hoewel het nog steeds officieel zomer is, moeten we langzamerhand beginnen met afscheid nemen van de zonnige dagen. De temperaturen worden minder aangenaam en de herfst staat voor de deur. Dat wil echter niet zeggen dat je straks helemaal niet meer in de tuin kunt zitten. Want ondanks dat het ook wel lekker is om in die maanden met een kop thee op de bank te zitten, blijf het fijn om af en toe tijd buiten door te brengen. We geven een aantal suggesties hoe je in de herfst/winter toch optimaal gebruik kunt maken van je tuin.

Plaats een overkapping in de tuin

Zeker als het hartje winter is, kun je eigenlijk niet echt zonder een overkapping. Maar eigenlijk heeft zo’n oplossing in bijna alle weeromstandigheden voordelen. Zo biedt het verkoeling als het te warm is en beschutting tegen regen of wind.

Overkappingen maken het niet alleen mogelijk om van je tuin te genieten als het kouder is, ze staan ook nog eens oprecht leuk. Met een overkapping kun je een hoop extra sfeer creëren, door er stijlvolle tuinmeubels, weelderige planten en decoratie-items neer te zetten. Ook warme dekens en kaarsjes zien er leuk uit en kunnen voor de nodige warmte zorgen.

Renson terrasoverkapping
Renson terrasoverkapping

Er zijn verschillende soorten overkappingen om uit te kiezen. Zo is er de keuze uit materialen, zoals aluminium en glas Daarnaast heb je bijvoorbeeld een veranda of een overkapping met schuur. De termen overkapping en veranda worden nog al eens door elkaar gehaald, maar dit is niet altijd hetzelfde. Een veranda wordt namelijk altijd aan minstens één zijde van de woning bevestigd. Een overkapping kan ook vrijstaand zijn en dus eigenlijk overal in de tuin staan.

Een terrasheater of vuurkorf

Om nu met meerdere truien en een dikke winterjas in de tuin te gaan zitten, is misschien niet het allerfijnste idee. Met een terrasheater of vuurkorf maak je de temperatuur nog een beetje behaaglijk. Zeker in combinatie met een overkapping kun je dan het dan behoorlijk warm in de tuin maken.

Je kunt terrasverwarmers bij bijvoorbeeld tuincentra op de kop tikken, die vergelijkbaar zijn met wat je op het terras bij horecagelegenheden ziet. Dat hoeft niet eens een gat in je budget te slaan en is het geld uiteindelijk dubbel en dwars waard als je vaak in de tuin zit. Een vuurkorf is een optie die voor een bepaald sfeertje kan zorgen, maar houd wel rekening met de regels.

Hoe geniet je van je tuin in de herfst of winter?
Barbecue van cortenstaal

Zorg voor goede verlichting

Het wordt steeds vroeger donker. Goede verlichting in de tuin is dus onmisbaar. Daarnaast kan het – als je het goed doet – ook nog ontzettend sfeervol zijn. Ga niet alleen op zoek naar tuinverlichting, maar probeer ook licht te creëren door middel van lampionnen en kaarsen.

Zet een jacuzzi neer

Juist als het buiten koud is, kan het extra lekker (en goed voor je) zijn om in een jacuzzi te zitten. Het is eigenlijk een best makkelijke manier om voor warmte te zorgen in de tuin. Toegegeven: het kan aardig in de papieren lopen en ook je energierekening lijdt er mogelijk onder, maar dan heb je wel een eigen spa in de tuin. En dat is weer goed voor je welzijn. Zit je krap bij kas, maar klinkt het idee je wel als muziek in de oren? Er duiken tegenwoordig steeds vaker budgetvarianten op. Vaak gaat het dan om opblaasbare exemplaren. Deze schelen bovendien in onderhoud.

jacuzzi in de tuin

Plant winterplanten in je tuin

Als je (enigszins) groene vingers hebt, hoef je je zeker niet tegen te laten houden door de winter. Er kan namelijk nog prima worden geplant in de winter. Uiteraard wel met winterplanten. Dit type planten kan tegen de kou en leent zich daarom uitstekend voor de winter. En er zijn ook zeker kleurig en fleurige winterplanten te vinden, zodat een saaie tuin in de winter nergens voor nodig is.

Overigens is de herfst en de winter ook een mooi moment om het nodige onderhoud te doen. Onderzoek lijkt te echter te onderstrepen dat tuineigenaren hun tuin in het najaar vergeten. En dat is best zonde. Niet alleen omdat je ook in de herfst en winter prima van je tuin kunt genieten, maar ook omdat je – indien je het niet bijhoudt – als de lentezone zich laat zien ineens aan de bak moet. Benut het najaar dus juist om bijvoorbeeld te snoeien en te bemesten.