Algemeen

Hoe de Belgische bouwsector de zoektocht naar arbeidskrachten aangaat

Hoe de Belgische bouwsector de zoektocht naar arbeidskrachten aangaat
Recentelijk eindigden de Weken van de Bouw, een reeks evenementen die de bouwwerven, technieken en bouwberoepen belichtten, evenals de vele openstaande vacatures. Deze zomer gaat de wervingscampagne 'De Bouw Kijkt Verder' de volgende fase in. Met de introductie van de innovatieve tool BouwWizard zal de campagne aanwezig zijn op diverse evenementen zoals de muziekfestivals Couleur Café, Baudet'stival, Francofolies de Spa, Suikerrock en Alcatraz. Daarnaast trekt de campagne naar de Libramont Beurs, Gentse Feesten en Maanrock onder de noemer 'De Bouw on Tour'. Op deze locaties probeert de bouwsector nieuw talent aan te trekken door de vele voordelen van een carrière in de bouw te benadrukken: werkzekerheid, innovatie, levenslang leren, loopbaankansen en voldoening.

Terugblik op de Weken van de Bouw: successen en vooruitzichten

Het tekort aan arbeidskrachten in de Belgische bouwsector blijft een prangende bekommernis. Natacha Jérouville, Voorzitter van Constructiv, blikt terug:

"Ik zie een positieve, bemoedigende trend als het over de perceptie van onze sector gaat. Zo ook voor het inclusievere imago naar vrouwen toe. Desondanks laat de dringende noodzaak aan instroom van arbeiders zich constant voelen."


Tijdens de Weken van de Bouw, van 25 maart tot de Openwervendag van 26 mei, heeft de sector intens inspanningen geleverd om nieuw talent te vinden voor opleidingen en jobs. Een resem aan evenementen over het hele land wierpen hun schijnwerpers op de diversiteit, innovatieve aard, veiligheid en het belang van jobs in de bouwsector. Dit bracht een waaier aan deelnemers met zich mee:

  • Op de "Openwervendag", een event van Embuild dat over heel België uitstrekte, werden maar liefst 270 000 bezoekers geteld, wat getuigt van een immer groeiende interesse in de realisaties van de bouwsector
  • In Vlaanderen sloegen de "Building the Future" events en "Bouwdagen" aan bij 2 000 jongeren uit de 3e graad
  • Met de actie "Toekomstbouwers" van Embuild Vlaanderen werden 1675 leerlingen bereikt met gastlessen en werfbezoeken
  • Voor de "Bouwschoolawards" van Bouwunie kreeg Bouwunie zo'n 50 projecten van secundaire scholen met een bouwafdeling binnen. De wedstrijd bereikte hiermee nagenoeg alle Vlaamse bouwscholen. De campagne haalde bovendien honderduizenden views op social media.
  • In het Brusselse Gewest werden met de "Week van duurzaam bouwen" van Construcity 500 leerlingen uit het basisonderwijs warmgemaakt voor bouwberoepen die bijdragen aan de duurzaamheid van de Brusselse stadsomgeving
  • In Wallonië namen meer dan 400 werkzoekenden deel aan de werfbezoeken van de actie "Construis ton Avenir" waarvan 70% besloten een bouwopleiding te volgen bij Forem.
  • Bezoeken aan de productie-eenheden van verschillende bouwmaterialenhandelaars die lid zijn van Fema gaven een breed publiek de kans om innovaties in de bouwmaterialensector te ontdekken.

Deze cijfers wijzen op de positieve impact van onze sensibiliseringscampagnes over de opportuniteiten die de bouwsector te bieden heeft. Het uiteindelijke doel van deze acties is immers om een rechtstreeks contact te leggen met het doelpubliek en een nieuwe lichting aan potentieel talent te motiveren met inspirerende verhalen en ervaringen.

De zomerfestivals en de BouwWizard: in duo op zoek naar nieuw talent

Na het succes van 2023 trekt de 'De Bouw Kijkt Verder' deze zomer opnieuw naar de festivalterreinen op zoek naar gemotiveerde kandidaten voor bouwberoepen. Afgelopen weekend was de bouwsector al te vinden op het Brusselse festival Couleur Café. Festivalgangers vinden onze activeringsstand terug op Baudet'stival, Le Francofolies de Spa, Suikerrock en Alcatraz waar ze aan de hand van VR-games, wedstrijden en adviseurs ontdekken welke boeiende carrières de sector voor hen in petto heeft. Wie de stand bezoekt leert dat de bouw enorm veel voordelen biedt: voldoening, stimulerende loopbaankansen, levenslang leren, werkzekerheid, competitieve lonen, …

Tegelijkertijd wordt deze zomer de BouwWizard gelanceerd. Een online tool die een cruciale rol speelt in de activeringsstrategie. De innovatieve tool centraliseert alle gegevens die gezocht worden tijdens een queeste naar een job of basisopleiding in de bouw en laat jongeren en/of werkzoekenden toe om zich eenvoudig te informeren, oriënteren en in contact te komen met instroom- of opleidingsadviseurs. Dankzij de tool, die werkt als een gids, en de integratie van het gehele job- en opleidingsaanbod ontvangt de gebruiker informatie op haar/zijn maat over opportuniteiten in haar/zijn buurt.

"Al dan niet aangevuld met persoonlijk contact met een adviseur zet de gebruiker zijn eerste gerichte stappen richting de bouwsector." aldus Bruno Vandenwijngaert, CEO van Constructiv, "de BouwWizard is bovenal een gebruiksvriendelijke gids, die voor jongeren en werkzoekenden de weg opent naar een lange en verrijkende loopbaan."


Hoe de Belgische bouwsector de zoektocht naar arbeidskrachten aangaat
Door de combinatie van wervingsinspanningen op festivals en 'De Bouw on Tour' met de lancering van de BouwWizard, trekt de bouwsector alle registers open om de volgende generatie werknemers aan te trekken en te begeleiden naar een veelbelovende en lonende carrière.

Build for Life