Zonwering

Bouwsector heeft dringend nood aan opgeleide zonweringexperts

Bouwsector heeft dringend nood aan opgeleide zonweringexperts
Nu duurzaamheid en energie-efficiëntie de bouwsector domineren, wijst de European Solar Shading Organisation (ES-SO) op het cruciale belang van systematisch geïntegreerde zonwering, om oververhitting in gebouwen tegen te gaan.

Binnen de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, zullen onze gebouwen een cruciale rol spelen. Daarom zijn goed geïnformeerde en voorbereide arbeidskrachten een dringende en belangrijke uitdaging voor de Europese bouwsector. Zonwering vermindert sterk de koel- en energiebehoefte van een gebouw. Maar een correcte specificatie van zonwering vraagt ook om een diepgaande kennis.

In de bouwsector worden nieuwe ontwikkelingen altijd wat aarzelend ingevoerd. Kijk naar de warmtepompen, die vandaag ingeburgerd zijn maar oorspronkelijk met scepsis werden bekeken. ES-SO merkt dat het met zonwering net zo gaat: ze wordt nog te vaak gezien als een nice-to-have. Maar door de klimaatverandering en de snelle evolutie rond energie-efficiënt bouwen wordt zonwering een onmisbaar bouwonderdeel. ​

"Zonwering is de meest energie-efficiënte methode om een gebouw te beschermen tegen overmatige warmte. Daardoor zal ze alsmaar aan belang winnen", aldus Ann Van Eycken, secretaris-generaal van ES-SO en van Verozo, de Belgische afdeling van ES-SO. "Europa staat voor een renovatiegolf en zonwering zal daarin een essentiële rol spelen. Maar zonwering succesvol integreren met het oog op energetisch bouwen en renoveren, vereist kennis en expertise. Dat gaat van inzicht in de impact van een klimaatzone, de geveloriëntatie, de hoeveelheid glas, de zonnewarmtetransmissie en het natuurlijk daglicht over het binnenklimaat tot automatische sturing. Uitgebreide training is onmisbaar om bij te dragen aan de toekomst van duurzaam bouwen."


Van basisprincipes tot nieuwste ontwikkelingen

ES-SO biedt in heel Europa opleidingen aan haar leden aan - professionele leveranciers van zonweringoplossingen - om zo kennis en goede praktijken te delen. De gespecialiseerde trainingsprogramma's van ES-SO zijn gericht op de voordelen van dynamische zonwering, met een focus op energiebesparing, visueel en thermisch comfort. Een verschil met interne trainingen bij bedrijven, die vaak productgericht zijn. De training kan lokaal worden georganiseerd, bij bedrijven of hun vereniging, of online worden gevolgd via de ES-SO e-Academy. Het programma omvat een breed scala aan onderwerpen, van de basisprincipes van zonwering en daglichtbeheer tot de nieuwste ontwikkelingen in zonweringtechnologie en de lokale regelgeving.

"Met de opgedane kennis kan je de behoeften van klanten beter begrijpen, waardoor je extra professionaliteit en vertrouwen opbouwt”, voegt Ann Van Eycken toe. "Investeren in zonweringstraining biedt ook een strategisch voordeel. Wie gespecialiseerde training volgt, is beter in staat om innovatie te stimuleren, het comfort van bewoners te verbeteren en de uitdagingen van de klimaatverandering aan te pakken.”


Jaarlijks worden meer dan 200 trainees in Europa opgeleid tot bouwprofessionals met een brede waaier aan kennis en vaardigheden om zonwering optimaal te integreren. Voor meer informatie over het opleidingsprogramma: www.es-so.com.

Bouwsector heeft dringend nood aan opgeleide zonweringexperts

Ook interessant