Nieuwbouw

Open Wervendag was groot succes met 270.000 fysieke en virtuele bezoekers

Open Wervendag was groot succes met 270.000 fysieke en virtuele bezoekers
Afgelopen zondag gingen 116 opmerkelijke bouwwerven open voor het grote publiek tijdens de zeventiende Open Wervendag, georganiseerd door bouwfederatie Embuild. "Deze editie was zeer succesvol met nagenoeg 55.000 fysieke bezoekers en 215.000 virtuele bezoekers, wat meer is dan vorig jaar en dat ondanks het slechte weer", zegt Niko Demeester, topman van Embuild. Op het programma stonden onder meer grote infrastructuurwerken, energiezuinige woningen, warmtenetten, scholen, circulaire renovaties en wederopbouw. Onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, minister van Justitie Paul Van Tigchelt, Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele en Vlaams minister van Economie Jo Brouns gingen op werfbezoek.

116 topwerven in heel België waren vandaag toegankelijk zijn voor het grote publiek. En dat zowel via fysieke en virtuele bezoeken. "We willen immers zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met onze sector. Dat is belangrijk omdat de bouw en installatie de laatste jaren sterk geëvolueerd is. Onze sector speelt een cruciale rol in de klimaattransitie, in de hernieuwing van onze infrastructuur, in het creëren van extra woonruimte, in het scheppen van aantrekkelijke banen, kortom in het tot stand brengen van welvaart", legt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild, uit.

270.000 bezoekers genoten van de zeventiende editie van de Open Wervendag, een initiatief van bouwfederatie Embuild. 55.000 mensen deden dat ter plaatse op een werf zelf, 215.000 deden dat virtueel vanachter hun computer. Ter vergelijking: vorig jaar bezochten 60.000 mensen een werf ter plaatse en 190.000 mensen kozen toen voor een virtueel werfbezoek. Deze Open Wervendag was dus een groot succes, ook digitaal. Op openwervendag.be zijn die werven nog steeds te bezoeken. Daarnaast vielen de video's die Embuild lanceerde in aanloop naar Open Wervendag heel sterk in de smaak met een totaal van 2,2 miljoen views en een uitkijkratio van 50%.

Verschillende werven werden ook door politici bezocht. Het ging onder meer om Vlaams minister-president Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, minister van Justitie Paul Van Tigchelt, Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele en Vlaams minister van Economie Jo Brouns. Afgelopen vrijdag bezochten ook al leerlingen uit het middelbaar onderwijs een aantal werven in Vlaams-Brabant (kasteel van Horst), West-Vlaanderen (bouwdok Zeebrugge), Oost-Vlaanderen (GroeneMeer Herzele) en Brussel (VRT-huis).

Ook interessant