Algemeen

Bouwunie betreurt mismatch onderwijs en arbeidsmarkt

Bouwunie betreurt mismatch onderwijs en arbeidsmarkt
"Schoenmaker, blijf bij je leest. Bouwonderwijs moet leerlingen voorbereiden op een carrière in de bouw. Niet op een sportcarrière", reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens op de berichtgeving in De Tijd vandaag. Meer scholen zullen vanaf september opleidingen sport, kunst, creatie en kantooradministratie aanbieden in de tweede en derde graad van onder meer het beroepsonderwijs.

"Onze sector smeekt naar goed geschoolde arbeidskrachten. En een aantal specifieke bouwopleidingen zijn nu al schaars of zelfs verdwenen. Als scholen dergelijke beslissingen nemen, zijn we nog verder van huis", aldus Waeytens.

Sinds september zijn bouwscholen niet langer verplicht om naast een duaal leertraject ook een voltijds leertraject met stage aan te bieden. "Daar zouden scholen beter werk van maken, in plaats van te investeren in extra sportopleidingen", besluit Waeytens. Binnenkort zit de bouworganisatie samen met onder andere de katholieke onderwijskoepel over het bouwonderwijs. Dit zal ze zeker mee op tafel leggen.

Bouwunie is al langer vragende partij voor een 100% duaal leersysteem. Jongeren die tijdens hun schoolloopbaan leren en werken combineren, komen met een pak meer werkervaring op de arbeidsmarkt. Wat natuurlijk erg in trek is bij werkgevers. Scholen moeten niet langer investeren in de meest actuele infrastructuur, waardoor ze hun middelen elders kunnen inzetten. En de bouwopleidingen krijgen volgens Bouwunie op die manier een opwaardering waardoor meer jongeren voor een bouwopleiding zullen kiezen. Het feit dat scholen niet langer een voltijds leertraject met stage moeten aanbieden naast het duale systeem, is volgens Bouwunie een stap in de goede richting. Maar dan moeten scholen die keuze ook durven maken.

Ook interessant


Build for Life