Hoe bepaal je de ideale hoogte van je plafond?

Bron: Logic-Immo
Hoe bepaal je de ideale hoogte van je plafond?
Ben je bezig met een nieuwbouw- of renovatieproject? Dan moet je rekening houden met de plafondhoogte. De hoogte van een plafond bepalen, hangt af van verschillende criteria. Lees heir waar je zeker rekening mee moet houden. Op federaal niveau bestaat er in ons land geen enkele reglementering over de hoogte van een plafond. Maar ook de Vlaamse overheid legt geen restricties op, iedereen is dus vrij om zelf de plafondhoogte te kiezen in je huis of appartement.

Wanneer je een pand verhuurt, liggen de zaken anders. Huurders hebben heel wat rechten in ons land en de eisen die aan huurwoningen worden gesteld, zijn dan ook streng. Als je een huurwoning renoveert of bouwt, win je best eerst advies in bij de het lokale stads- of gemeentebestuur. In het bouwreglement staan er bepalingen in verband met de minimale vrije hoogte tussen het plafond en de vloer. Meestal bestaan er verschillende instructies voor renovatie- en nieuwbouwprojecten. De eisen voor gerenoveerde woningen zijn doorgaans soepeler dan die voor nieuwbouwwoningen.

De invloed van plafondhoogte op het comfort

Naast het wettelijke aspect, speelt comfort een belangrijke rol bij de keuze van de juiste plafondhoogte. Meestal kiezen mensen voor een hoogte van 2,50 of 2,60 meter. Bouw je een nieuwe woning ? Bespreek dan vooraf de juiste plafondhoogte met je architect. Hij of zij zal je advies kunnen geven en ervoor zorgen dat het comfortabel vertoeven wordt in je huis of appartement.

wat is de ideale hoogte van een plafond?

Plafondhoogte beïnvloedt het ruimtelijk gevoel

De juiste plafondhoogte heeft ook een grote impact op het ruimtelijke gevoel in je huis of appartement. Als je genoeg ramen hebt, is een laag plafond niet hinderlijk. Door de lichtinval zal de je woon- of slaapkamer groot genoeg lijken. Heb je een kamer waar er weinig licht binnenkomt? Opteer dan voor een plafond dat hoog genoeg is, want anders zal het plafond een drukkend effect geven en zal je inboeten aan comfort.

Tot slot is de hoogte van een plafond ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen voelen zich perfect op hun gemak in een kamer met een plafond van 2,30 meter, terwijl andere dat net als onaangenaam ervaren en een hoger plafond verkiezen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo