De voordelen van een glazen dak: extra licht in je huis

Bron: Logic-Immo
Glazen daken hebben heel wat troeven in huis: ze creŽren een kamer vol licht en vergroten het ruimtelijke gevoel. Dat glazen daken aan een opmars bezig zijn, heeft veel te maken met de ontwikkeling van zonwerend glas. Dit soort glas biedt een hoge bescherming tegen de zon, zodat de temperatuur binnenshuis niet te hoog oploopt, zelfs wanneer het buiten erg warm is. Een glazen dak wordt meestal gecombineerd met een klassieke dakbedekking/dakplaten of materialen zoals hout of aluminium.

Glazen daken in moderne woningen

Glazen daken zijn, op esthetisch gebied alleen al, een grote meerwaarde. Het gevoel dat door de lichtinval ontstaat, is bijzonder en erg aangenaam. Zeker in de winter is het extra genieten wanneer de zon even tevoorschijn komt. Een glazen dak past bovendien in elk type huis, maar is vooral populair in moderne woningen en lofts. Praktisch gezien bewijst het zijn nut vooral in compacte woningen met weinig ramen en beperkte lichtinval. Dankzij een glazen dak of een Ďglasstraatí kan je deze beperkte lichtinval compenseren.

Aandachtspunten bij het plaatsen van een glazen dak

Afhankelijk van de grootte van je woning en het soort constructie kan je de afmetingen van je glazen dak zelf kiezen. Natuurlijk zijn er ook beperkingen en moet je met een aantal technische aspecten rekening houden. Glas heeft een hoog soortelijk gewicht, houd er dus rekening mee dat de constructie het glazen dak moet kunnen dragen. Verder moet er ook voldoende aandacht besteed worden aan een aantal veiligheidsvoorschriften. Gebruik enkel veiligheidsglas. Tussen de verschillende lagen van veiligheidsglas wordt een folie geplaatst zodat het glas niet in duizenden stukjes uiteen valt als het breekt. Zeker wanneer het glazen dak ook als plafond, en dus als vloer, gebruikt wordt is een hoge buigbreeksterkte belangrijk. Maar ook inbraakbeveiliging vormt een aandachtspunt.

Glazen dak: let op de thermische en akoestische isolatie

Thermische en akoestische isolatie zijn de twee voornaamste aandachtspunten bij het installeren van glazen daken. De kwaliteit van het glas moet hoog zijn zodat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Daarom wordt er voor glazen daken meestal hoogrendementsglas gekozen. Bij hoogrendementsglas zit er tussen de verschillende glaslagen een gasmengsel dat extra isolerend werkt. Dit type glas scoort bovendien ook erg goed op het gebied van akoestische isolatie en zorgt ervoor dat storend lawaai zo veel mogelijk buiten blijft.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo