Het verschil tussen steenwol en glaswol

Bron: Bouw & Wonen
Het verschil tussen steenwol en glaswol
Ben je van plan je woningen te isoleren? Dan zijn steenwol en glaswol isolatiematerialen die je hiervoor kunt gebruiken. Deze worden vaak toegepast. En dat is niet zonder reden, want de kwaliteit is hoog en je betaalt er niet veel voor. Wat zijn de precieze verschillen tussen steenwol en glaswol? Daar gaan wij in dit artikel wat dieper op in. Lees snel verder voor meer informatie over steenwol en glaswol.

Glaswol

Glaswol wordt veel als isolatiemateriaal gebruikt en kun je in verschillende varianten kopen. Zo kun je kiezen voor platen of dekens. Glaswol wordt ook wel gemaakt van gerecycled zand en glas. Deze worden op hoge temperatuur versmolten en bij ontwikkeling van de vezel bespoten met bindmiddel. Dit zorgt ervoor dat je het materiaal voor 100% kunt recyclen. Het materiaal wordt tevens toegepast in de bouw, omdat het niet op kan lossen in water en niet brandbaar is. De functie van glaswol is ervoor zorgen dat er geen warmte afgevoerd kan worden. Ook moet er aansluitend een dampscherm geplaatst worden die het geheel luchtdicht afsluit. Dit maakt dat het een hoge isolatiewaarde heeft, waardoor je de warmte binnen kunt houden. Glaswol is vrij flexibel en licht, waardoor je het eenvoudig op maat kunt snijden of ergens tussen kunt klemmen. Glaswol wordt veel gekozen voor de isolatie van schuine daken en muren. Ook wordt het veel onder houten vloeren geplaatst. Een deken van glaswol wordt vooral in huis toegepast, omdat het zijn isolatiewaarde verliest als het contact maakt met vocht.

Steenwol

Steenwol is een minerale kunstvezel. Deze wordt vervaardigd uit vulkanisch gesteente van de basalt. De korrels van de stenen worden tot platen of dekens samengeperst. Dit materiaal is zeer goed te recyclen en tevens brandwerend. Ook kun je het materiaal in diverse diktes bestellen. Het materiaal heeft een goede isolatiewaarden voor geluid. Echter is het iets stugger en moet je dit in de juiste vorm zagen. Steenwol wordt vooral gebruikt als er spouwmuren, vloeren of daken moeten worden geÔsoleerd. Ook kun je er leidingen en luchtkanalen mee isoleren. Steenwol gaat ruim 75 jaar mee en door de jaren heen zal de isolatiewaarde ook goed blijven. Dat maakt steenwol tot duurzaam isolatiemateriaal.

Voor welk materiaal kies jij?

Je weet nu wat het precieze verschil tussen glaswol en steenwol is. Weet jij al welk materiaal jij kiest? Bekijk welk materiaal het beste bij jouw klus past en bestel je materiaal bij een specialist.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo