Architectuur

Het succes van een multidisciplinair ontwerpteam

Het Belgische architectenbureau BURO II dat begin in 2011 met ARCHI+I fuseerde werd in 1978 opgericht en is al meer dan dertig jaar succesvol met een multidisciplinaire teamaanpak. Het bureau telt 140 medewerkers en bestaat uit verschillende interne afdelingen. De publicatie (re)visiting - (re)inventing BURO II die op 25 november verscheen, schetst voor het eerst het uitgebreide oeuvre van BURO II en reflecteert op de mogelijke werkingsstructuren, de visieontwikkeling en de maatschappelijke positie van de architect.

Vanaf het begin koos BURO II ervoor om met een multidisciplinair team te ontwerpen, waarin de klant een grote rol speelt. Met de eigen afdelingen ruimtelijke planning en landschapsarchitectuur, architectuur, engineering en interieur realiseerde het bureau een uitgebreid scala aan projecten: van woningen tot zorgcentra, van culturele infrastructuren tot ruimtelijke plannen. Deze projecten zijn voornamelijk te vinden in België, maar ook in China, Frankrijk en Nederland.

(re)visiting – (re)inventing BURO II
Marc Santens, Sofie Vandelannoote, Pieternel Vermoortel (redactie)
Paulus Dreibholz (grafisch ontwerp)
ISBN 9789461053374
Engels-, Nederlands-, Franstalig | Paperback | 434 pagina's
€ 39,50
uitgave van SUN architecture

Over het boek

(re)visiting - (re)inventing BURO II geeft een overzicht van de vele projecten die ontworpen en al dan niet gerealiseerd werden. Daarbinnen is speciale aandacht voor zogenoemde sleutelprojecten, aangegeven met KP (key project). Deze projecten hebben het denken, onderzoeken en ontwerpen binnen het bureau een nieuwe richting gegeven. De sleutelprojecten reflecteren op de verschillende aandachtsgebieden van het team, zoals de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever en architect, de relatie tussen de organisatiestructuur van het bureau en creativiteit, of de architecturale beeldtaal en artistieke autonomie. Het boek wil een startpunt zijn voor een debat over de maatschappelijke en culturele verantwoordelijkheid van de partners betrokken in het architecturale proces. Verder gaan de vier nieuwe vennoten in op wat was en wat komt. Daarmee legt het bureau een fundament waarop het huidige voortbouwt.

Over de redacteurs

Marc Santens is cultuurfilosoof en was adjunct Vlaams Bouwmeester. Pieternel Vermoortel is curator, criticus en artistiek directeur van FormContent, London. Samen met Herman Jult, Sofie Vandelannoote en Hendrik Vermoortel ontwikkelden ze de structuur voor het boek, stelden ze de inhoud samen en selecteerden ze de projecten voor het boek.