Vastgoed

Het nut van een bouwkundige keuring voor kopers en verkopers van vastgoed

Het nut van een bouwkundige keuring voor kopers en verkopers van vastgoed
De bouwkundige keuring: als starter op de woningmarkt lijkt het je misschien een overbodige kostenpost. Toch is het een belangrijk onderdeel van het aankoop- en verkoopproces van vastgoed. Het kan voor zowel kopers als verkopers waardevolle informatie opleveren over de staat van het pand. In dit artikel bespreken we wat een bouwkundige keuring inhoudt, welke voordelen het biedt en waarom het essentieel is om deze uit te laten voeren.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een technische inspectie van de woning of het gebouw, uitgevoerd door een deskundige op dit gebied. De inspecteur bekijkt alle aspecten van de woning, inclusief de fundering, muren, dakbedekking, gevels en installaties zoals elektriciteit, waterleidingen en verwarmingssystemen. Vervolgens wordt er een rapport opgesteld met daarin bevindingen over de staat van het pand.

Belangrijke informatie voor beide partijen

Voor kopers kan deze informatie helpen bij het nemen van beslissingen over hun aankoop. Voor verkopers kan het inzicht geven in eventuele reparaties of renovaties die nodig zijn voordat ze hun woning te koop aanbieden.

Voordelen voor kopers

Voor kopers biedt een bouwkundige keuring verschillende voordelen:

  1. Inzicht in de staat van de woning: Door middel van de keuring krijgen kopers gedetailleerde informatie over eventuele gebreken of tekortkomingen in het pand. Dit helpt bij het maken van een weloverwogen beslissing over de aankoop.
  2. Onderhandelingspositie verbeteren: Als een bouwkundige keuring onthult dat er gebreken zijn in het pand, kan dit de onderhandelingspositie van kopers versterken. Dit kan leiden tot een lagere aankoopprijs of tot afspraken over reparaties die voor rekening van de verkoper komen.
  3. Budgetplanning: Wanneer kopers weten wat de kosten zullen zijn voor eventuele reparaties of renovaties, kunnen ze hun budget hierop aanpassen en zich beter voorbereiden op toekomstige uitgaven.

Voordelen voor verkopers

Een bouwkundige keuring biedt ook voordelen voor verkopers:

  1. Informatie om te delen met potentiële kopers: Door het hebben van een actueel rapport over de staat van het pand, kunnen verkopers gedetailleerde informatie verstrekken aan geïnteresseerde kopers. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen tussen beide partijen en kan leiden tot snellere verkooptransacties.
  2. Voorkomen dat transacties mislukken: Een bouwkundige keuring kan helpen bij het identificeren en repareren van problemen voordat deze invloed hebben op de verkooptransactie. Hierdoor wordt voorkomen dat transacties mislukken als gevolg van problemen die pas later worden ontdekt.
  3. Het vermijden van juridische geschillen: Wanneer verkopers alle mogelijke gebreken kennen en deze rapporteren aan potentiële kopers, kunnen ze voorkomen dat ze later worden geconfronteerd met juridische geschillen als gevolg van onverwachte problemen.

Niet verplicht

Een bouwkundig rapport gaat veel verder dan een taxatie. De bouwkundig expert bekijkt of de woning bouwkundig in goede staat is. Hierbij worden het dak, de gevel en de kruipruimtes geïnspecteerd op gebreken en achterstallig onderhoud. Ook de kosten die eventueel nodig zijn voor herstel worden in het rapport vermeld.

Het hele huis wordt bouwtechnisch gecontroleerd. Er wordt onder meer gekeken naar de staat van de kozijnen en ramen, de voegen, de elektra, water- en gasleidingen en er wordt gecontroleerd of er asbest of andere gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.

Een bouwtechnisch onderzoek is geen verplichting, behalve in de volgende gevallen:

  • Als uit een taxatierapport blijkt dat er noodzakelijk kosten zijn voor herstel en achterstallig onderhoud, die hoger zijn dan 10% van de marktwaarde.
  • Bij niet-gerenoveerde appartementen van voor 1940. Dit geldt bij de meeste banken en de Nationale Hypotheek Garantie.

Wanneer is het slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren?

Eigenlijk kunnen we zeggen dat het altijd slim is: zowel wanneer je zelf je woning wilt verkopen, maar vooral als je een woning op het oog hebt die je wilt kopen. Als koper kun je de keuring het beste aanvragen voordat je een bod uitbrengt. Want dan kun je, mochten er gebreken blijken te zijn, dit gebruiken tijdens je onderhandelingen. Heb je al een bod uitgebracht en is deze geaccepteerd? Dan is het verstandig om nog te wachten met het zetten van je handtekening, totdat de keuring is uitgevoerd. Tip: neem de keuring mee als ontbindende voorwaarde in het koopcontract.

Waarom is een bouwkundige keuring essentieel?

Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat eventuele gebreken aan het pand aan het licht komen. Zowel de koper als de verkoper kan aan de hand daarvan belangrijke beslissingen nemen. Het hebben van een actueel rapport over de staat van het pand kan ook helpen bij het opbouwen van vertrouwen tussen beide partijen en kan leiden tot snellere transacties.

Bovendien biedt een bouwkundige keuring bescherming tegen onverwachte kosten. Door de staat van het pand te kennen voordat je beslissingen neemt over de aankoop of verkoop ervan, kun je je beter voorbereiden op toekomstige uitgaven.

Ook interessant