Verwarming & Sanitair

Het is vandaag Dikke-truiendag

Het is “dikke-truiendag”. Duizenden Vlaamse ambtenaren en honderden scholen en bedrijven draaien de verwarming een graadje lager en trekken een extra laagje kleren aan. Ze dragen zo een steentje bij om de wereldwijde opwarming van de aarde tegen te gaan. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, vindt de “dikke-truiendag” een leuk initiatief om de Vlaming te wijzen op het belang van minder energieverbruik. Minder energie verbruiken of verstandig omspringen met energie betekent wel niet dat de Vlaming moet inleveren aan comfort. Investeringen die woningen, scholen en gebouwen efficiënter isoleren en verwarmen, leveren winst op voor milieu én portemonnee (want het energieverbruik daalt en de energiefactuur ligt lager), en bieden zelfs meer comfort. De vakman is daarvoor de geschikte partner.

Op 16 februari 2005 trad het Kyoto-protocol in werking. Daarmee verplichtten landen zich ertoe wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Vandaag worden we hieraan herinnerd op een ludieke manier. Het onderwijs en de industrie gaan bewuster om met energie en doen een dikke trui aan.

Steeds meer mensen worden zich trouwens bewust van het belang van energiebesparende maatregelen. Deze investeringen zijn en blijven, ook in tijden van crisis, niet alleen noodzakelijk, maar ook slim. De Vlaamse regering legde in december het tijdspad voor de verstrenging van de EPB-regelgeving vast zodat bouwbedrijven en bouwers weten aan welke energie-eisen een nieuwe woning nu en in de toekomst moet voldoen. Bovendien stimuleert de Vlaamse overheid met het Energierenovatieprogramma 2020 de mensen om effectief over te gaan tot het renoveren en energiezuinig maken van hun bestaande woningen. Nu al specialiseren aannemers zich in het plaatsen van woningen die zo geïsoleerd en geconcipieerd zijn dat je geen dikke trui nodig hebt en flink wat energie bespaart. Sommige van die woningen hebben bijna geen verwarming meer nodig of maken gebruik van zonne-energie of andere hernieuwbare energiebronnen om ze te verwarmen.

Bouwunie ondersteunt de aangesloten bouwbedrijven, o.a. via de info en het advies van haar energieconsulenten Katelijn Waer en An Pittoors, zodat zij de kandidaat-(ver)bouwer met raad en daad kunnen bijstaan. Zo is er de speciale Bouwunie-website die volledig gewijd is aan dit thema, www.bouwunie-duurzaambouwen.be. Kandidaat-(ver)bouwers vinden er nuttige info, met onder de rubriek “Duurzaam bouwers” een lijst van aannemers die zich engageren om energiezuinig en duurzaam te bouwen.
Bouwunie benadrukt steeds de belangrijke rol van de vakman in het energiebesparingsverhaal. Hoe dik isolatie ook is of hoe energiezuinig ook een verwarmingstoestel, ze worden waardeloos bij een verkeerde of slechte uitvoering of installatie. Enkel kwalitatief uitgevoerde werken leiden tot een echte energiebesparing.