Vastgoed

Het is aan Di Rupo om een initiatief te nemen

Premier Elio Di Rupo moet volgens Vlaams minister-president Kris Peeters overleg organiseren met de gewesten. "Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt", zegt Peeters in "De zevende dag" naar aanleiding van de heisa over de hypothecaire kredieten. Het kabinet van Di Rupo reageert verrast. "Er was pas nog overleg."

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de belastingaftrek voor hypothecaire kredieten wegvalt in 2014, wanneer de bevoegheid overgedragen wordt aan de gewesten. "De mensen moeten zich niet ongerust maken", herhaalde Peeters vandaag, want ook ook Vlaanderen zal het verwerven van een eigen huis stimuleren.

Hoe de Vlaamse regering het woonbeleid na 2014 zal aanpakken, is echter nog niet duidelijk. Tegen 15 februari moet een rapport daarover klaar zijn. De kwestie toont aan dat er overleg nodig is met de federale regering, zo meent Peeters. Niet alleen over de hypothecaire kredieten, maar ook over de andere gevolgen van de staatshervorming voor de gewesten.

"Het uitvoeringscomité moet zo snel mogelijk samenkomen om de besluiten van staatshervorming in wetteksten om te zetten", zegt Peeters. "Ik vind het heel belangrijk dat de premier duidelijkheid geeft aan de gewesten."

"We moeten heel duidelijke afspraken maken voor de overgansperiode. Het is nu aan de premier om een initiatief te nemen met de ministers-presidenten van de gewesten", gaat Peeters voort. Hij wil dat overleg op zeer korte termijn. "We hebben nog heel de maand februari."

Ook interessant