Architectuur

Kandidaat-bouwers verdienen betere communicatie

Er hangt al een tijdje onweer boven de bouwsector. Architecten zijn minder optimistisch voor 2012 maar een opsteker zijn de lage rentevoeten wat het nog steeds interessant maakt om te bouwen. Veel hangt ook af van het vertrouwen bij de kandidaat-bouwers en daar loopt het de laatste weken grondig mis. Na de afschaffing van de belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen verdwijnt nu ook in 2014 de federale belastingaftrek voor hypothecaire leningen.

NAV, de grootste sectororganisatie van architecten, vraagt dat de Vlaamse Overheid snel met alternatieven over de brug komt. Er is trouwens dringend nood aan overleg tussen de verschillende overheden want kandidaat-bouwers en consumenten in het algemeen mogen niet de speelbal worden van institutionele hervormingen.

Voor NAV is de woonbonus heilig. Het heeft ervoor gezorgd dat heel wat Vlamingen een eigen woning hebben kunnen verwerven. Ook gerichte alternatieven voor de belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen dienen dringend uitgetekend te worden.

Een goede communicatie voor kandidaat-bouwers is belangrijk. Belangrijke beleidsmaatregelen dienen samen te gaan met een concreet communicatieplan waarbij verschillende administraties de handen in elkaar slaan.

Ook interessant