Nieuwbouw

Het gebouw als spiegel van de ziel

Het gebouw als spiegel van de ziel
Op de symbolische datum 09/09/09 opent Durabrik zijn nieuwe bedrijfsgebouw langs de E40 in Drongen. Daar kon zelfs geen wereldwijde crisis een stokje voor steken. “Omdat het symbool staat voor een bedrijfscultuurverandering die we niet ‘on hold’ wilden zetten. Dit gebouw is er voor en door onze medewerkers gekomen. Waar zij onze klanten optimaal naar hun nieuwe thuis begeleiden, maar waar ook zijzelf een inspirerende tweede thuis vinden”, legt bezieler en bedrijfsleider Joost Callens uit. Een nieuwe manier van bouwen, door symboliek in de nieuwbouw uitgelegd.

Meteen springt het ‘Blanco Huis’ in het oog, een naadloos geïntegreerd segment aan de voorzijde, met als vorm de contouren van een lege woning. Deze vergaderruimte symboliseert – van buiten gezien - de maagdelijkheid van elk woonconcept, het vertrekpunt om elke woonwens in te vullen. Maar staat ook voor de transparantie in de omgang met klanten en medewerkers. Na valavond licht het van ver op als ankerpunt van Durabrik in de omgeving (deze rol werd de afgelopen 20 jaar door de kijkwoning werd vervuld). Rond dit centrale concept ontrafelen zich de Durabrik-waarden één voor één.

Investeren in crisistijd

Durabrik bouwt jaarlijks zo’n 260 woningen, 100 appartementen en is het actief bij tal van renovaties en verkavelingen. De economisch moeilijke tijden hebben het bedrijf niet verlamd of op een overlevingsmodus doen terugplooien. Integendeel, de investering in de bouw van nieuwe kantoren verliep parallel met een heroriëntering naar een ‘waardengedreven’ organisatie. Daarin krijgen medewerkers de ruimte om hun werkdag creatiever en zelfstandiger in te vullen.

Voettocht

“De 1400 m2 nieuwe ruimte waren in principe niet absoluut nodig om onze activiteiten te waarborgen”, zegt Callens. “Maar het gebouw belichaamt de manier van ondernemen die we gekozen hebben voor de toekomst, en die is meer dan een cijfermatige aanpak. Bedrijfsresultaten zijn uiteraard belangrijk, maar de zorg voor de klant, onze mensen en maatschappelijke dienstverlening zijn de nieuwe accenten geworden”. Joost Callens heeft dat niet als een verlicht despoot vanuit een hoge managersstoel beslist, maar door zijn eigen manier van leidinggeven in vraag te stellen en zijn eigen kwetsbaarheid te tonen.

Een en ander is het gevolg van een vijfdaagse voettocht op de Camino de Santiago in 2008 waarbij 12 directieleden en medewerkers de krijtlijnen uitzetten voor een nieuwe toekomst. Ook daarna werd in kleine groepen gewerkt aan de nieuwe stijl. “Uit interne bevragingen weten we dat 90% van onze medewerkers zich achter die waarden scharen en dus ook achter onze missie: ‘ontzorgen, inspireren, luisteren’. Onze klanten willen we van a tot z naar hun woondroom begeleiden, en zo veel mogelijk zorgen uit handen nemen.”

“Het is tot slot ook een manier om onze medewerkers te bedanken voor de honderden klanten die ze naar hun nieuwe thuis hebben begeleid. Meer nog, ze hebben zelf een grote of kleine inbreng gehad aan de totstandkoming van dit gebouw. Dat geeft het geheel een ziel.”

Nieuwe HR-filosofie

Elke nieuwe manier van ondernemen drukt uiteraard ook een stempel op het personeelsbeleid. HR-manager Rachel de Rudder: “We houden ons niet meer krampachtig vast aan een hiërarchische structuur, die staat productiviteit in de weg. We stellen alles in het werk om de Durabrik medewerkers een tweede thuis te bieden. Uiteraard moet er gewerkt worden, maar stress is er al genoeg. Mensen moeten niet per se acht uur per dag vastgekluisterd zitten aan hun bureau, maar creatiever worden. Naast de inspanning, hebben we dan ook ruimte gemaakt voor ontspanning en ontmoeting.”

Op het gelijkvloers en de eerste verdieping vinden we de zones voor ‘inspanning’: er wordt een open sfeer nagestreefd, dus hier vinden we open burelen, werk- en vergaderzones, in de Durabrik kleuren oranje, grijs en wit. Op de tweede verdieping staan ‘ontspanning en ontmoeten’ centraal. Medewerkers lunchen hier op een prachtig zonneterras met weids uitzicht, of slaan een babbel in de cafetaria. In de kelderverdieping is er kortweg ‘de ruimte’: een polyvalente ruimte om te mediteren of praten. “En dat is niet zweverig wegdromen”, zegt Callens, “maar juist focussen, een balans vinden. Er zijn douches en een fitnessruimte. Ook in het weekend kunnen medewerkers van de ruimte gebruik maken.”

Strakke architectuur, sterke symboliek

Een uitbreiding van de kantoorruimte, met bijkomende vereiste van zichtbaarheid langs de autosnelweg en gebruik van energiezuinige technieken. Zo luidde de opdracht van Durabrik aan architect Olivier Salens uit Brugge. Het resultaat is opmerkelijk. “Het lijkt zelfs niet op een kantoorgebouw vanuit de verte, wel een massief en krachtig lichtbaken. Een herkenningspunt. We kozen voor een strakke vorm, sobere materialen en 4 open niveaus zonder kolommen,” zegt Salens.

De architectuur bevat, naast het ‘blanco huis’, nog symbolen die de kernwaarden van Durabrik belichamen. De passerelle tussen oud en nieuw gebouw verwijst naar de toekomst, maar zonder de navelstreng met het verleden helemaal door te knippen. Innovatief ondernemen, met respect voor 40 jaar geschiedenis. Door het spel van horizontale diep teruggetrokken ramen in de gevelstructuur ontstaat er een ‘streepjescode’: ook weer symbool voor het unieke van iedere thuis die men wil creëren, voor identiteit en authenticiteit.

Energiezuinig bouwen is voor een bedrijf als Durabrik uiteraard niet meer weg te denken. Er werd onder andere uitgebreid gebruik gemaakt van zonnepanelen en warmtepompen. De koelgroepen van de warmtepompen zitten in buitenpatio weggewerkt, zonder visueel storende ventilatiebuizen of dergelijke.

Opendeur

Durabrik, bekend van de sleutel-op-de-deur-woningen, houdt op 19 en 20 september het Grote Opendeurweekend. Kom op bezoek in het Blanco Huis en neem een kijkje in de vier woningen in de Kijkstraat. Je komt er alles te weten over de diverse woonoplossingen die Durabrik je kan bieden, op jouw maat en binnen je budget.

Durabrik nodigt je tijdens het Grote Opendeurweekend uit de themasessies rond woonkredieten en energiezuinig bouwen te volgen. Daarnaast kan je altijd terecht bij Durabrik bouwadviseurs, of je nu gaat bouwen of verbouwen.