Vastgoed

Het afschaffen van registratierechten moet je koppelen aan energieprestatie

Het afschaffen van registratierechten moet je koppelen aan energieprestatie
In een reactie op de woonvoorstellen van Vooruit, beklemtoont Embuild Vlaanderen dat de afschaffing van de registratierechten op een groot deel van de aankoopprijs van een eerste woning, dient te worden gekoppeld aan een energieprestatievoorwaarde. Als die voorwaarde niet wordt voorzien, dan waarschuwt de bouwfederatie ervoor dat de verlaging grotendeels zal worden gecompenseerd door een stijging van de vastgoedprijs. In plaats van de belastingverlaging te laten terugvloeien naar de verkoper, stelt Embuild Vlaanderen in zijn memorandum voor om 0% registratierechten in te voeren bij een energierenovatie die beter doet dan wettelijk vereist.

“Met het voorstel van Embuild Vlaanderen om 0% aan registratierechten te koppelen aan de energieprestatie, kunnen kopers het vrijgekomen budget niet aanwenden om tegen elkaar op te bieden. Kopers dienen dit voor te behouden aan de verbetering van de energieprestatie van de woning. Dat is goed voor hun energiefactuur, hun wooncomfort en de klimaatuitdaging”, zeg Marc Dillen, directeur-generaal.


Heel wat van Vooruit-voorstellen zullen huuraanbod net doen slinken

De huurprijzen plafonneren of blokkeren en het invoeren van een opkoopbescherming in wijken, zijn volgens de bouwfederatie voorstellen die opnieuw niet het gewenste effect zullen bereiken. Aangezien de oorzaak in de eerste plaats een groeiend tekort is aan huurwoningen, zullen zulke maatregelen enkel de huurmarkt uit balans halen. Want in Vlaanderen wordt de verhuurmarkt gedomineerd door huishoudens die investeren in een tweede woning. De huurmarkt is het grootst in onze steden en het aantal eigenaars ligt er het laagst. Maatregelen zoals een opkoopbescherming of het plafonneren van huurprijzen, leiden tot minder investeerders en bijgevolg minder aanbod. Met als gevolg dat de huurmarkt in onze steden verder onder druk komt te staan.

  • Lees hier de voorstellen in het memorandum van Embuild Vlaanderen

  • het uitgebreide memorandum vind je hier