Verbouwen

Herrijzenis van Cuypers in hypermodern Rijksmuseum

Herrijzenis van Cuypers in hypermodern Rijksmuseum
Ministers Blok en Bussemaker
‘Hier is iets groots verricht’, zei minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst tijdens de bijeenkomst voor de Nederlandse en buitenlandse pers in het vernieuwde Rijksmuseum. Ongeveer 600 journalisten grepen op 4 april de kans om alvast een kijkje te nemen in het verbouwde en heringerichte museum, dat officieel op 13 april de deuren weer opent voor het publiek.

De transformatie van het oude museumgebouw uit 1885 naar een hypermodern museum met behoud van de oude stijlkenmerken is na bijna 10 jaar klaar. ‘Niemand kon bevroeden hoe ingewikkeld en hoeveel tijd en geld het zou kosten. Misschien maar goed ook, anders hadden we het misschien niet gedaan’, merkte minister Bussemaker van OCenW tot hilariteit van de verzamelde journalisten op.

‘Er was enorme techniek voor nodig’, beaamde Blok in zijn speech, refererend aan de lastige plek om te verbouwen, alle leidingen, de ledverlichting die er in het begin nog helemaal niet was, de hypermoderne klimaatinstallatie en de ‘ring van energie’ om het gebouw. Bussemaker memoreerde dat de verbouwing ooit het ‘millenniumgeschenk’ van het kabinet aan het Rijksmuseum was. Het resultaat is de ‘herrijzenis’ van Cuypers, waar ‘veel mensen met hoofd, hart en handen aan hebben gewerkt’, zei de minister. ‘Je wordt er stil van.’

Het ‘museum van Nederland dat mensen, kunst en geschiedenis verbindt’ sluit na de ingrijpende verbouwing een tijdperk af. Alles is veranderd, behalve de Nachtwacht, grapte directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum. Alle betrokkenen poseerden daarna voor het bekendste schilderij van het Rijksmuseum, dat weer op zijn oorspronkelijke plek hangt in de Nachtwachtzaal.