Algemeen

Hergebruik en kringloop: enige oplossing voor de toekomst?

Hergebruik is steeds vaker het antwoord op onze huisvestingsbehoefte. Maar is die transformatie pure romantiek of een uitdaging voor de toekomst? Met de architectonische ruimte als uitgangspunt is transformatie goedkoop, duurzaam, flexibel en herkenbaar voor gebruikers. Begin september gaan vijf sprekers tijdens World Interiors Meeting in Amsterdam dan ook in op de vraag: is interieurarchitectuur de architectuur van morgen?

Interieurarchitecten zijn immers altijd al betrokken geweest bij het op een creatieve manier aanpassen van bestaande ruimtes aan veranderende gebruikers, nieuwe eisen en eigentijdse inzichten. De vraag die zich daar bijna logischerwijs bij stelt is of we eigenlijk nog wel meer nieuwe gebouwen nodig hebben om aan de huisvestingsvraag te voldoen. Tijdens World Interiors Meeting op 5, 6 en 7 september in de Berlage in Amsterdam trachten vijf gerenommeerde sprekers daar een antwoord op te vinden.

Nieuw leven in vermoeide steden

Frazer MacDonald Hay (Singapore) was de oprichter van het Centre for the Regeneration and Reuse of Buildings, waarin onderzoek gedaan wordt naar strategieën voor hergebruik en vernieuwing, architectonische chirurgie en 'interiorism'. Hij bestudeerde het 'geheugen' van gebouwen en systemen om gebouwen aanpasbaar te maken, gebaseerd op het unieke gebouw-DNA. In zijn keynote-presentatie zal hij laten zien hoe hergebruik van gebouwen een uitdagende en dynamische manier is om nieuw leven te blazen in onze vermoeide en overbelaste steden.

Evert Verhagen (NL) is oprichter en drijvende kracht achter Creative Cities en specialiseert zich in de creatieve economie en de positieve invloed daarvan op de stedelijke omgeving. Hij was betrokken bij transformatieprocessen over de hele wereld, waaronder de Westergasfabriek in Amsterdam, het Abbattoir in Casablanca en een stadspark in Moskou. Hij is ervan overtuigd dat plekken bijzonder zijn door het verhaal dat ze vertellen, verhalen die mensen inspireren tot nieuwe associaties en innovatieve ideeën.

Lees verder op Architectura

Ook interessant


Build for Life