45 jaar oude PVC ramen krijgen een tweede leven in Brussel

  BE   24 juli 2013 Bron: essenscia
In 1968 werden voor een private woning in Sint-Pieters-Woluwe 11 PVC ramen geplaatst, de eerste PVC ramen in de Brusselse regio. Na 45 jaar zijn ze nog steeds in een goede staat. Ze functioneren nog perfect, ze zijn water- & winddicht en ze zien er nog heel goed uit. Maar op vandaag gaat er warmte verloren doordat het om enkel glas gaat, wat vervanging door nieuwe PVC ramen met dubbel glas zeker rechtvaardigt.

Pers en bijzondere genodigden konden live het hele proces volgen, hoe oude ramen op het einde van hun levensduur in een gesloten kringloop worden gerecycleerd De oude ramen werden ontmanteld en gerecycleerd, en dit gerecycleerde materiaal werd dan weer gebruikt om nieuw raamprofielen te produceren. Hiermee toonden PVC raamprofielfabrikanten duidelijk aan dat “de kringloop” daadwerkelijk gesloten wordt.

Federplast.be, de Belgische Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen en EPPA, de European PVC Window Profile and Related Building Products Association in Brussel organiseerden dit evenement samen met VinylPlus, het Vrijwillig Engagement van de Europese Pvc-industrie. “Veel experts zijn zich nog niet volkomen bewust van het feit dat PVC ramen kunnen worden gerecycleerd en dat ze ook daadwerkelijk worden gerecycleerd”, zei Petri Ven, de verantwoordelijke voor de bouwsector bij Federplast.be.”Zulke campagnes tonen aan dat ook binnen de Benelux PVC ramen volgens een goed functionerende gesloten kringloop worden gerecycleerd.”

Een van de belangrijkste doelstellingen van het VinylPlus programma is het engagement om een steeds groter volume PVC producten te recycleren. Bouwproducten met een lange levensduur zoals ramen spelen hierbij een belangrijke rol. “Ons laatste jaarlijks vooruitgangsrapport meldde dat er in het jaar 2012 in Europa meer dan 362.000 ton PVC werd gerecycleerd. PVC ramen droegen in belangrijke mate bij tot het resultaat. In 2012 werden meer dan 2.5 miljoen PVC ramen gerecycleerd. Tegen 2020 streeft Vinylplus naar een jaarlijks volume van 800.000 ton.”, zei Stefan Eingärtner, General Manager van VinylPlus.

In heel Europa werken raamproducenten aan een verhoging van het volume postconsumer raamrecyclage. “Ook in Duitsland, waar Rewindo al 10 jaar een goed functionerend recyclagesysteem voor postconsumer ramen biedt. Het draagt substantieel bij aan een verhoging van de hoeveelheid gerecycleerde postconsumer PVC ramen. In de meeste West-Europese landen binnen de EU werden gelijkaardige initiatieven succesvol georganiseerd. “We zijn erg opgetogen over de campagne die nu in België loopt”, benadrukt Andreas Hartleif, voorzitter van EPPA.

In Diksmuide stelden de organisatoren de tweede stap voor in de gesloten kringloop voor de recyclage van PVC ramen. Deze gloednieuwe recyclagefabriek heeft een capaciteit van 20.000 ton en is in oktober 2012 opgestart. Ramen en andere harde PVC bouwproducten worden vermalen en de verschillende materialen worden van elkaar gescheiden door middel van verschillende sorteertechnieken. “De oude ramen worden vermalen tot stukjes van ongeveer 5 cm. Daarna worden hout, metaal en glas gescheiden van het PVC, dat daarna wordt vermalen tot kleinere korrels van 0,5 cm. Deze korrels worden ontstoft en het resterende rubber wordt hiervan gescheiden door middel van ionisatie. Een kleurenscheider scheidt witte korrels van gekleurde korrels en verwerkt zo wel 20 miljoen stuks per uur. Het resultaat is van een zodanig hoge kwaliteit dat het zonder enig kwaliteitsverlies kan worden hergebruikt voor de extrusie van nieuwe PVC raamprofielen”, verklaart Koen Deneire, Productiemanager grondstoffen bij Deceuninck.

Bij de extrusie van zijn profielen in de site te Hooglede-Gits, toonde de Belgische raamproducent Deceuninck NV hoe de gerecycleerde granulaten van de recyclagefabriek in Diksmuide worden hergebruikt in het productieproces. De tweede generatie raamprofielen bevatten gerecycleerd materiaal in de kern in combinatie met nieuwe PVC aan het oppervlak. Daarnaast kan een decoratieve film of coating voor een perfect oppervlak zorgen. De nieuwe profielen die recyclagemateriaal bevatten zijn evenwaardig aan de profielen gemaakt van nieuw materiaal. PVC kan tot zeven keer opnieuw worden gebruikt zonder verlies aan eigenschappen. Zo wordt duidelijk aangetoond dat PVC een milieuvriendelijke grondstof is.

“PVC is de beste keuze voor ramen. Het materiaal gaat 50 jaar mee, en tijdens deze lange levensduur blijft PVC onderhoudsvrij en zorgen de ramen elk seizoen opnieuw voor een besparing op de energiefaktuur. Door de recyclage van PVC ramen en het hergebruik van de nieuwe grondstof voor nieuwe raamprofielen wordt vandaag de dag de ecologische voetafdruk verder verkleind. Vijftig jaar geleden, startte onze industrietak met de productie van recycleerbare, duurzame harde PVC bouwproducten. Ramen met dubbel of driedubbel glas vervangen nu geleidelijk aan PVC ramen met enkel glas die werden gemonteerd aan het eind van de jaren zestig. De oude ontmantelde ramen keren terug naar verschillende recyclagefabrieken in heel Europa. Het gerecycleerde materiaal wordt gebruikt voor nieuwe raam- en bouwprofielen. Onze industrietak sluit nu de kringloop en helpt ‘bouwen aan een duurzaam huis’ in Europa.” zei Tom Debusschere, CEO van Deceuninck NV en Vicevoorzitter van EPPA.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo