Algemeen

Afval van tapijttegels wordt gevaloriseerd tot brandstof

Jaarlijks wordt in Europa voor 25 miljoen m² aan tapijttegelresten verbrand of gestort. Domo Contract Flooring en de Vanheede Environment Group lanceren nu samen het CARE-project waarbij polyamide tapijttegels na hun levenscyclus duurzaam worden herwerkt tot secundaire brandstof voor industriële ovens. Daardoor worden veel minder fossiele brandstoffen verbruikt. Tapijtafval wordt zo gevaloriseerd en omgezet in groene energie waarbij de CO2-uitstoot drastisch wordt gereduceerd. Alvast een primeur waarvan de initiatiefnemers hopen dat het navolging krijgt in heel Europa.

Het partnership is er niet toevallig gekomen. Beide bedrijven werken reeds lang samen en willen de impact van hun activiteiten op het milieu drastisch reduceren. DOMO Contract Flooring uit Zele is reeds 20 jaar een toonaangevende Europese producent van polyamide tapijttegels voor de contractmarkt. VANHEEDE Environment Group, met hoofdzetel te Geluwe, is al 40 jaar gespecialiseerd in het inzamelen en verwerken van recycleerbaar en niet-recycleerbaar afval. Samen willen ze trendsetter zijn in het milieuvriendelijke en duurzame beheer van afvalstromen, door een verhoogde selectieve afvalverzameling van polyamide tapijttegels te organiseren, waaraan bovendien ook een certificaat vast hangt.

Yes, we CARE!

Rik Vera, Business Unit Manager DOMO Contract Flooring: "De tijdsgeest is rijp voor ons gezamenlijk project, want de markt vraagt expliciet naar dergelijke milieuvriendelijke heroriëntatie. Bij renovatie of ontmanteling van bestaande kantoorgebouwen stijgt de afvalstroom. Elke weggegooide m² aan oude tapijttegels bevat immers gemiddeld 4,5 kg afval, die hetzij gestort hetzij verbrand wordt. Vandaag is 100 % recyclage niet mogelijk omdat de samenstelling van een polyamide tapijttegel complex is, doordat de onderdelen met elkaar verlijmd zijn.

De latente vraag van architecten en facility managers naar milieuvriendelijke materialen wordt anno 2009 meer en meer een ‘actieve’ en dwingender vraag. Want ook zij staan onder druk van hun opdrachtgevers aan wie zij moeten kunnen verantwoorden dat de materialen, in casu de tapijttegels, op een ecologische manier kunnen verwerkt worden op het einde van hun levenscyclus (ca. 9 jaar). Deze voorschrijvers verwachten dus een ecologische totaaloplossing die Domo Contract Flooring nu, dankzij het partnership met Vanheede Environment Group, op Europees niveau kan lanceren in de contractmarkt”.

Stefaan Roose, product manager DOMO Contract Flooring: "DOMO wil niet alleen een actieve voorbeeldfunctie –‘No green image without green identity’- voeren m.b.t. duurzaam ondernemen. We willen ook de verantwoordelijken voor renovatieprojecten en andere belangrijke schakels aansporen om het tapijtafval van ontmantelde gebouwen via het CARE-project te laten behandelen en verwerken." Concreet is het zo dat DOMO op het bedrijf of op de kantooroppervlaktes ter plaatse controleert of de oude tapijttegels in aanmerking komen voor verwerking. Die mogen alvast geen PVC bevatten. De tapijttegels worden dan door de aannemer uitgebroken en gescheiden van de andere afbraakmaterialen. Ze worden vervolgens op een wegwerppalet geplaatst en in een beschermende krimpfolie verpakt. Alle tapijttegel-palets worden door VANHEEDE Environment Group opgehaald en verwerkt (zie verder).

Pellets als substitutiebrandstof

DEREWAL, één van de dochterbedrijven van Vanheede Environment Group, zal zich toeleggen op de energetische valorisatie van het polyamide tapijtafval. Als marktleider verwerkt Derewal jaarlijks zowat 50.000 ton aan hoogcalorisch afval, o.a. productie-uitval uit de tapijt- en textielsector en post-consumer tapijtafval dat via de containerparken of tapijtindustrie wordt aangeleverd.

Nico Kimpe, Carpet Recycling Project Manager, Vanheede Environment Group: "Als geïntegreerd milieubedrijf hebben wij 40 jaar ervaring in de dienstverlening inzake afval. Met het CARE-project breiden we eigenlijk onze bestaande knowhow uit, opgedaan door de verwerking van tapijttegels uit de post-consumermarkt. In samenwerking met DOMO zullen we nu een verhoogde selectieve afvalinzameling van polyamide tapijttegels organiseren. In ons voorbehandelingscentrum te Dottenijs wordt het polyamide tapijtafval gemengd met hoogcalorisch afval zoals technische rubbers, cellulosefabrikaten, niet-recycleerbare kunststoffen en synthetische vezels. Deze vermenging is noodzakelijk om te komen tot het eindresultaat: 'pellets', met een hoogcalorische waarde (22.000 KJ/kg) en een biomassagehalte van 40%. Door het gebruik van de pellets met een hoog biomassagehalte vermijden wij het gebruik van extra schaarse fossiele brandstoffen en op die manier wordt bijgedragen tot een reductie van de CO2-emissie. De toepassing van pellets als substitutiebrandstof situeert zich hoofdzakelijk in industriële ovens en Vanheede Environment Group levert hen de ‘pellets’. Sommige bedrijfsprocessen vereisen hoge temperaturen en dus ook grote hoeveelheden fossiele brandstoffen die steeds schaarser worden en CO2 uitstoten, en dus medeverantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Die industrie betaalt dan ook hoge emissierechten. Per 1 januari 2009 zijn deze rechten overigens gestegen. Eén ton fossiele brandstoffen (bvb. steenkool) stoot 3 ton CO2 uit. Daarom probeert de industrie, naast de onvermijdelijke fossiele brandstoffen, ook vervangingsbrandstoffen (energie uit uitval) zoals ‘pellets’ te gebruiken.

Sustainable Solution Certificate

Vanheede Environment Group heeft dus de verwerkingsmogelijkheid om die doelstellingen te realiseren en kan een attest leveren aan de voorschrijvende architecten, en dus meer specifiek aan de opdrachtgever die eigenaar/huurder is van een gebouw. Dit ‘Sustainable Solution Certificate’ kan aan bedrijven afgeleverd worden, nadat aangetoond werd dat de criteria van duurzaam ondernemen in de praktijk werden omgezet. Het biedt ook de zekerheid dat de oude polyamide tapijttegels op de meest duurzame manier van het moment verwerkt worden en dat de impact op het milieu beperkt wordt door o.a. besparing op gebruik van fossiele brandstoffen. Want na de levenscyclus van 9 jaar worden die tapijttegels in dit project teruggenomen en verwerkt als 'pellets' (= nieuwe vaste brandstoffen) die voor energetische valorisatie zorgen in de industrie. Het CARE-project is dus een sluitend, traceerbaar en gecontroleerd verwerkingssysteem.

CARE… yes, we can!

Jaarlijks wordt in België voor 1 miljoen m² (4,5 miljoen kg) aan tapijtafval verbrand of gestort. Door datzelfde tapijtafval nu te verwerken tot hoogcalorische ‘pellets’ die fungeren als alternatieve brandstof in de industrie, zou deze verminderde CO2-uitstoot op jaarbasis equivalent zijn aan een virtuele reductie van 4.000 auto’s op de Belgische snelwegen! Of nog: 1.000 m² gevaloriseerde tapijttegels realiseren een besparing van 8 ton CO2-uitstoot, wat equivalent is aan de jaarlijkse uitstoot van 4 gezinswagens of gelijk staat aan het aanplanten van 400 bomen per jaar. Door in te stappen in het CARE-project dragen de klanten dus ook bij aan de beperking van de impact op het milieu. Zowel DOMO Contract Flooring als VANHEEDE Environment Group zijn ervan overtuigd dat bedrijven die deze inspanning doen, hun positieve impact op het milieu zullen melden in hun jaarverslag, en zich daardoor niet alleen een groen imago maar ook een groene identiteit aanmeten.
Build for Life