Special Duurzaam Bouwen

Duurzaam bouwen met kunststofisolatie? Natuurlijk

30 mei 2012 Bron: Recticel Insulation
Kunststoffen, en meer specifiek kunststofisolatie, onderscheiden zich inzake duurzaamheid op tal van vlakken. De bijdrage van kunststoffen aan duurzaam wonen en bouwen wordt nogmaals onderstreept in het nieuwe boek 'Duurzaam bouwen met kunststoffen? Natuurlijk.'

Volgens Herman Raes is 'duurzame ontwikkeling' een groeimarkt voor de kunststofindustrie: "Daarom stelt Federplast.be, als eerste in de wereld, een naslagwerk voor over het duurzaam gebruik van kunststoffen in de bouw. De eigenschappen van deze materialen zijn uiterst geschikt: kunststoffen zijn sterk, licht, gebruiksvriendelijk, weerbestendig en ze hebben een hoge isolatiewaarde. In tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, zijn kunststoffen ook duurzaam, zo blijkt." In het boekwerk bevestigt Carolin Spirinckx, projectverantwoordelijke 'Duurzaam wonen en bouwen' bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek VITO: "Een bio-ecologisch bouwmateriaal kŕn duurzaam zijn, maar een bouwmateriaal van niet-biologische oorsprong kan dat net zo goed zijn." Zij wordt hierin bijgetreden door To Simons, directeur van Centrum Duurzaam Bouwen: "Het is een groot misverstand dat er over duurzame materialen een eendimensionale lijst zou bestaan, zoals de uitslag van een wielerwedstrijd... Vanuit een emotioneel aanvoelen wordt dikwijls gedacht dat natuurlijke materialen duurzaam zijn, en dat synthetische materialen dat niet zijn. Dat klopt niet.”

Het boek 'Duurzaam bouwen met kunststoffen? Natuurlijk.' bevat vele andere getuigenissen van experts uit de wereld van bouw, milieubeleid en wetenschap, en praktijkvoorbeelden van het duurzaam gebruik van kunststoffen in de bouwsector.

Het boekwerk is beschikbaar via Federplast.be
Neem hiervoor contact op met de heer Petri Ven (petri.ven@federplast.be)


De beste kwaliteit voor Recticel Insulation
Recticel Insulation doet er elke dag alles aan om in haar isolatieproducten het absolute maximum op het gebied van kwaliteit te bereiken.

Zo laat Recticel Insulation werkelijk niets aan het toeval over. Wij onderwerpen onze producten continu aan een waaier van testen. Op die manier wordt onder meer de thermische performantie getest en bovendien strenger beoordeeld dan de normen voorschrijven. Naast alle opgelegde kwaliteitstesten, zoals druktesten en testen in verband met de isolatiewaarde (λ), voert Recticel Insulation regelmatig heel wat extra testen uit zonder verplichting vanuit de norm.

Recticel Insulation stemt haar bekledingen af in functie van de verschillende toepassingsdomeinen. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van sterkere bekledingen, met onder andere een betere corrosieweerstand tegen de inwerking van cement. Een ‘zwaardere’ bekleding heeft een positieve invloed op de stabiliteit van de plaat.

Recticel Insulation beschikt daarnaast ook over verschillende productietechnologieën om isolatieplaten te maken. Hierbij maakt het bedrijf geen compromissen tussen stabiliteit, isolatiewaarde (λ) en brandgedrag. Recticel Insulation kiest altijd de technologie uit die de beste isolatieplaat geeft voor de gevraagde toepassing.

Recticel Insulation is bovendien ook in het bezit van diverse Keymark certificaten. Keymark is een Europees kwaliteitslabel dat aan producten wordt toegekend door erkende, onafhankelijke experts. Dit certificaat biedt u nog meer toegevoegde waarde dan het CE-merkteken, dat geen kwaliteitslabel is. Het bewijs dat we ons gamma jaarlijks – en geheel vrijwillig – aan uiterst strenge externe controles onderwerpen. Zo worden we continu doorgelicht en moeten we aantonen dat we bij al onze producten steeds de hoogst mogelijke kwaliteit afleveren.

Recticel Insulation kan u een aanhoudende kwaliteit garanderen, na 15, 50, 75 zelfs na 100 jaar. De isolatiewaarde of lambda-waarde van haar producten blijft ook na vele jaren stabiel. Hoe lager deze lambda-waarde, hoe beter de platen isoleren. Die waarde stabiliseert zich in de tijd. De waarde die Recticel Insulation vermeldt, houdt rekening met die veroudering en wordt gegarandeerd door ATG(H) en Keymark.

People, Planet, Profit
Goed isoleren met Recticel Insulation kan ook gekaderd worden in het 'People, Planet, Profit' verhaal. Een goed geďsoleerde bouwschil vormt de basis van duurzaam bouwen. Isoleren is goed voor het milieu: minder verwarmen leidt tot minder CO2-uitstoot. Isoleren levert altijd energiebesparing en dus milieuwinst op. Als producent wil Recticel Insulation ook sociaal verantwoord ondernemen.

Tenslotte is er nog een reden waarom we minder energie moeten gaan verbruiken: de fossiele grondstoffen zoals aardolie zijn bijna op. Daarom zou het goed zijn dat er minder olie wordt verstookt, en meer olie wordt gebruikt voor de productie van PUR-isolatie.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo