Algemeen

Helft van bevolking doet aan burendiensten tijdens vakantie

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bevolking aan burendiensten doet tijdens de vakantie. Tijdens het onderzoek is ingegaan op de vraag of buren van elkaar weten wanneer ze op vakantie gaan, en of er dan ook hulp geboden wordt. Op de vraag of bekend is dat de buren op vakantie gaan, antwoordt 72 procent dat dit altijd vooraf verteld wordt. Van de respondenten geeft 16 procent aan dat ze pas na een paar dagen doorhebben dat de buren weg zijn, omdat gordijnen open of dicht blijven. Een kleine 12 procent heeft geen idee of de buren wel of niet op vakantie zijn, en valt ook niets op. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Mysmartdeco.nl, een webwinkel voor elektrische raambekleding.

Dat buren veel voor elkaar over hebben blijkt wel uit de vraag wát mensen precies doen als hun buren op reis zijn. Van de ondervraagden doet 51 procent aan burendiensten. Maar liefst 41 procent zegt dat ze het geen probleem vinden om elke dag de (rol)gordijnen open en dicht doen bij hun vakantievierende buren. Dit doen zij omdat het huis dan bewoond overkomt. Van deze groep verzorgt ook een aantal de huisdieren en planten, haalt de post van de mat en maakt een beetje schoon. Nog eens 10 procent antwoordt dat ze dagelijks de gordijnen open en dichtdoen, maar geeft ook aan dat ze dit liever aan een andere buur of vriend zouden overdragen. Een derde ‘houdt een oogje in het zeil, maar meer ook niet’. Drie procent zet tijdens de vakantie van de buren de muziek eens lekker hard, en 13 procent doet niets anders dan normaal.

Op de vraag wat (naast een goed slot) de beste beveiliging is tegen inbraak tijdens vakantie, meent slechts 14 procent dat een zichtbare alarminstallatie de beste manier is om inbrekers buiten de deur te houden. ‘Oplettende buren’ is volgens 31 procent de beste inbraakpreventie. Maar vooral de illusie van bewoning speelt een belangrijke preventieve rol bij inbraak tijdens de vakantie. Dit komt terug in politieadviezen, die elke zomerperiode worden verspreid, maar ook de respondenten erkennen dit belang. Van de ondervraagden meent 55 procent dat de beste inbraakpreventie is ‘als het lijkt alsof er iemand thuis is’.

Deze zogenaamde aanwezigheidssimulatie wordt tijdens de vakantieperiode natuurlijk veel gebruikt om inbrekers op het verkeerde been te zetten. Tegenwoordig wordt ook domotica gebruikt om automatisch, en op willekeurige tijden, de raambekleding te openen of dicht te doen. Mysmartdeco.nl is een webwinkel die zich volledig toelegt op het leveren van op maat gemaakte en gemotoriseerde raambekleding. Het onderzoek is uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in welke taken buren voor elkaar overhebben tijdens de vakantie.

Mark van de Sande, E-commerce Business Developer Mysmartdeco: “Uit het onderzoek blijkt dat tijdens de vakantie buren onder andere gordijnen gebruiken als middel om het huis een bewoonde indruk te geven. Dat komt overeen met onze cijfers. De vraag naar techniek om deze aanwezigheidssimulatie te realiseren, laat een duidelijke groei zien in de vakantieperiode. Dat is logisch, want elektrische raamdecoratie ontlast de buren en biedt tegelijkertijd de zekerheid dat de gordijnen daadwerkelijk geopend worden. Door de handige timer of via een App op je smartphone kan dit op elk willekeurige moment van de dag, dat de simulatie nog overtuigender maakt. Het inzetten van domotica tijdens de vakanties zal de aankomende jaren waarschijnlijk steeds populairder worden.”

Ook interessant


Build for Life