Nieuwbouw

Heijmans Bouw mag duurzaam kantoor voor Encon bouwen

Heijmans Bouw mag duurzaam kantoor voor Encon bouwen
Impressie kantoor Encon
Heijmans Bouw mag het nieuwe hoofdkantoor van energiespecialist Encon bouwen. En dat is een hele eer, want het kantoor van Encon zal één van de duurzaamste KMOgebouwen van heel Europa worden. Een gebouw dat op dit ogenblik, als enige in de hele wereld overigens, de twee belangrijkste duurzaamheidscertificaten BREEAM én LEED tegelijk zal behalen. Encon is gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en installeren van energiebesparende oplossingen voor de industrie. Daarnaast helpt het bedrijven met het produceren van hernieuwbare energie.

De energiespecialist wilde met het nieuwe hoofdkantoor niet alleen een uithangbord hebben voor haar duurzame oplossingen, het nieuwe gebouw wordt een levende showroom van hoe bedrijven duurzaam kunnen bouwen.

Een bijzondere uitdaging

Sauwens Herman, gedelegeerd bestuurder bij Heijmans Bouw: “Als je weet dat Encon het duurzaamste KMO-kantoorgebouw van Europa wil bouwen, dan weet je ook dat de bouw ervan geen standaard opdracht wordt. Het is een uitdagend dossier, en dat is nog een understatement. We zijn dan ook fier dat we deze veeleisende, ambitieuze opdracht hebben weten binnen te halen. Voldoen aan de hoge eisen is één ding, het geheel binnen het budget houden is minstens even uitdagend. Daarom hebben we, samen met Encon en het architectenbureau Mamu, uitgezocht hoe we het zeer uitdagende lastenboek op een budgetverantwoorde manier konden invullen zonder op de hoge kwaliteitseisen in te boeten.

Het feit dat Encon, in nauw overleg met architectenbureau Mamu, voor ons heeft gekozen, heeft nog een bijkomend duurzaamheidsaspect. We zijn immers buren, waardoor er bijzonder weinig vervoer nodig is van mensen en materieel om dit gebouw te realiseren. We moeten, letterlijk, gewoon de straat oversteken.”

Een levend labo

De werken zullen deze maand starten. De oplevering van de ruwbouw wordt verwacht tegen oktober 2017. Kevin Schrijvers, Projectverantwoordelijke Infinity: “Dat betekent echter nog niet dat we dan al kunnen verhuizen. Want na de ruwbouw volgt onder andere nog de installatie van de gebouwtechnieken zoals verwarming, verluchting en verlichting. En dat zal wel wat meer tijd in beslag nemen dan standaard het geval is. Want ook op dat vlak gaan we heel ver. Omdat we van ons hoofdkantoor ook een living lab wilden maken, een soort showroom van de best beschikbare technieken, zullen we in heel wat gevallen verschillende technieken naast elkaar installeren. Zo kunnen geïnteresseerde bedrijven de verschillende technieken in de praktijk aan het werk zien en ze tegen elkaar afwegen.”

De definitieve oplevering van het hoofdkantoor wordt verwacht tegen begin 2018.