Bedrijfsnieuws

Heidelberg Cement haalt broekriem aan in Benelux

Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement heeft 2003 afgesloten met een omzet van 6,4 miljard euro. De winst halveerde tot 133 miljoen mede vanwege de slechte markt in Nederland en België.

Topman H. Bauer van bouwstoffenconcern Heidelberg Cement ziet in Europa voorzichtig herstel van de economie. Sinds de tweede helft van 2003 zijn zelfs in Duitsland de resultaten aan de beterende hand. Nieuw onder de zorgenkinderen zijn de Benelux, Polen en Tsjechië.

Het cementgebruik in Nederland en België daalde voor het derde jaar op rij. In 2003 verminderde de vraag met 6 procent tot 10,5 miljoen ton. Gelijktijdig kromp de afzet van klinkers met 7,8 procent tot 5,6 miljoen ton. Als reden voor de sterk afgenomen volumes geeft Heidelberg Cement de nog steeds toenemende importen van cement, transportbeton en betonproducten uit Duitsland. In het land heerste een niets ontziende prijzenslag die de producenten tot export dreef. In de tweede helft van het jaar herstelden de prijzen in Duitsland enigszins waardoor de fabrikanten in de Benelux weer meer lucht kregen.
Om de concurrentiekracht in de Benelux te versterken, voeren de Heidelbergers in de Benelux energiek kostenreducties door. Bovendien zijn alternatieve energiebronnen ontdekt die leiden tot forse besparingen. De ovens worden gestookt met brandstoffen als zuiveringsslib, diermeel en vetten. De onderneming verwacht het aandeel van de alternatieve brandstoffen nog te kunnen verhogen.
Een gunstige financiële impuls wordt verwacht van de samenvoeging per 1 januari van CBR en Enci tot het nieuwe bedrijf CEM Bene. Voortaan zijn de bekende aanduidingen CBR en Enci niet meer dan merknamen.
Tot de substantiële investeringen in 2003 behoorde de modernisering van Heidelbergs cementmolen in IJmuiden.
De vraag naar transportbeton daalde in de Benelux vorig jaar met 7 procent tot 4,3 miljoen ton. Om het tij te keren zijn begin 2004 grote reorganisatieplannen in gang gezet. Het concern zal de capaciteit aan de vraag aanpassen en de kosten verder drukken.
Vanwege de consolidatie van het Nederlandse toeslagstoffenbedrijf Paes en de koop van de voormalige toeslagstoffenactiviteiten van Readymix België door de deelneming Gralex, groeide de afzet van zand en kiezel met liefst 42 procent tot 15,9 miljoen ton. Tot de aankopen behoorden zes zand- en kiezelgroeves en een Belgische handelsonderneming.
Dankzij de komst van de Indonesische maatschappij Indocement nam het aantal medewerkers van Heidelberg Cement met 7300 toe tot 45.000. Het moederconcern hangt vanwege illegale marktverdeling en prijsafspraken in Duitsland een boete van 278,5 miljoen euro boven het hoofd. Bestuursvoorzitter Bauer betwijfelt steeds sterker of het gehele bedrag wel zal moeten worden opgehoest. Het Kartellamt te Bonn heeft de vervolging van meerdere kleine bouwstoffenbedrijven inmiddels gestaakt.
Build for Life