Algemeen

Heerlen weigert bouwvergunning om zwart geld

De gemeente Heerlen heeft voor het eerst een bouwvergunning geweigerd, omdat het vermoeden bestaat dat de aanvrager uit drugshandel verkregen zwart geld probeert wit te wassen.

Dat maakte burgemeester A. Gresel van Heerlen dinsdag bekend. Het ging om een aanvraag voor de verbouwing van een pand aan de Kempkensweg tot winkel en bakkerij. De gemeente weigerde de vergunning na een negatief advies van het Bureau BIBOB van het ministerie van justitie. Dat bureau onderzoekt onder meer de achtergrond van de aanvragers.

Volgens de in 2003 ingestelde wet BIBOB kunnen bestuursorganen een aanvraag weigeren of een vergunning intrekken, wanneer ernstig gevaar bestaat dat deze gebruikt zal worden om strafbare feiten te plegen, of uit strafbare feiten verkregen geld te gebruiken. BIBOB staat voor Bevordering Integriteits Beoordelingen door het Openbaar Bestuur. Volgens Gresel was de aanvrager, de huurder van het pand, al een aantal keren opgepakt wegens drugshandel. Het geld dat hij wilde investeren in de verbouwing zou uit het buitenland komen, maar dan op een nogal ,,vage manier'', aldus Gresel. ,,Met de weigering van een bouwvergunning heeft de gemeente Heerlen een succesvol begin gemaakt met de bestuurlijke aanpak van onder meer de georganiseerde criminaliteit. Op deze manier kunnen we voorkomen dat crimineel geld uit bijvoorbeeld drugshandel wordt witgewassen'', aldus burgemeester Gresel. Om te voorkomen dat de aanvrager nu uitwijkt naar andere Limburgse steden, zijn afspraken gemaakt met Valkenburg, Maastricht, Sittard-Geleen en Kerkrade. Deze steden wisselen onderling gegevens uit in het kader van BIBOB. Heerlen heeft de wet nooit eerder hoeven toe te passen, omdat de meeste verdachte verzoeken om een bouwvergunning ingetrokken werden, zodra de gemeente doorvroeg naar de achtergrond van de aanvrager en de afkomst van het geld. In dit geval zette de aanvrager toch door, maar kreeg alsnog nul op zijn rekest, aldus Gresel.
Build for Life