Nieuwbouw

Havenbedrijf Gent opent bezoekerscentrum aan Grootdok

Een opvallend bezoekerscentrum in hout en staal, op de grens tussen de stad en de haven, moet het nieuwe visitekaartje worden van de Gentse haven. Het gebouw werd vanmorgen geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) en verschillende bedrijfsleiders en politici. In het bezoekerscentrum zullen alle georganiseerde bezoeken aan de haven worden ontvangen. Het gaat jaarlijks om 15.000 mensen uit bedrijven, ambassades, organisaties, verenigingen en scholen.

Naast een multifunctionele ontvangstruimte voor honderd personen is er een aanpalend terras dat uitkijkt op het Grootdok. Er is ook onmiddellijk toegang tot de kade waar het eigen havenjacht "Jacob van Artevelde" aangemeerd ligt. In het gebouw zijn ook alle voorzieningen voor de twintig personeelsleden van de afdeling "Schipperij" van het Havenbedrijf, die onder meer zeeschepen van drinkwater voorzien of bijstand verlenen bij calamiteiten.

bezoekerscentrum aan Grootdok Gent

Het nieuwe gebouw staat aan de kop van het Grootdok aan de Rigakaai. "Een symbolische plek, want dit is de grens tussen de stad en de hedendaagse haven", zegt Mathias De Clercq, schepen en voorzitter van het Havenbedrijf Gent. "Het is een visitekaartje voor de haven en het draagt bij tot het vergroten van het draagvlak", aldus minister Crevits.

De architectuur van het nieuwe bezoekerscentrum is bijzonder, het gebouw "hangt" gedeeltelijk over de kaai. Het Havenbedrijf Gent investeerde in totaal twee miljoen euro eigen middelen in het bezoekerscentrum. Tegen 2016 zal op de Graslei ook een Havenhuis geopend worden.

Ook interessant