Vastgoed

Handleiding huis kopen: De huizenmarkt afspeuren

In de vorige aflevering van de handleiding huis kopen heeft u alles kunnen lezen over het kiezen van de juiste locatie. Heb je beslist in welke regio je een huis wil kopen? Mooi, dan ben je nu klaar voor het echte speurwerk. Daarvoor kun je het internet afschuimen, in zee gaan met een makelaar of een beroep doen op je netwerk. We zetten de zaken op een rijtje.

Leg je criteria vast

Allereerst moet je goed weten wat je precies wil. Vooraleer je aan je speurtocht begint, moet je dus je zoekcriteria duidelijk vastleggen:
  • Je maximale budget
  • Het soort woning: een huis, villa, appartement, kangoeroewoning, hoeve ...
  • De staat van de woning: instapklaar of te renoveren
  • ...

Zoek online

Veruit de populairste en de meest efficiënte manier om een woning te vinden die aan je criteria voldoet, is om zoekertjes op immosites te bekijken. Je hebt niet meer nodig dan een laptop met internetverbinding en een knusse zetel. Het voordeel van die zoekertjes is dat je ze makkelijk kan filteren op heel wat verschillende criteria en dat je meestal ook foto’s kan bekijken die je meteen een goed beeld van de woning geven.

Doe een beroep op een vastgoedmakelaar

Je kunt ook rechtstreeks op een vastgoedmakelaar afstappen en vragen welke woningen hij in zijn portefeuille heeft zitten. Een makelaar heeft een goed zicht op de huizenmarkt en weet vaak ook waar er in de nabije toekomst nog huizen te koop zullen komen.

Schakel je netwerk in

Nog een mogelijkheid die je niet mag onderschatten: een nieuw huis vinden via familie of vrienden. Laat mensen weten dat je op zoek bent naar een huis – zet het gerust ook op Facebook – en vertel hen wat je precies zoekt. Als ze weet hebben van een buitenkansje – of als ze hun eigen huis willen verkopen – zul jij de eerste zijn die het te horen krijgt.

Houd je ogen steeds open

Ook offline kun je interessante woningen spotten. Passeer je vaak in de buurt waar je een huis wil kopen? Let dan zeker goed op of er nergens ‘Te koop’-bordjes uithangen. Met wat geluk kun je onmiddellijk binnen een kijkje gaan nemen.

Ook interessant