Grootste Brusselse wafel ter wereld op de Jacques Francksquare

  BE   18 juli 2022 Bron: Pascal Smet
Grootste Brusselse wafel ter wereld op de Jacques Francksquare
Op een steenworp van de Zuidfoor is een vliegende schotel geland. Deze zomer voetballen de jongeren van Sint-Gillis op de grootste Brusselse wafel ter wereld. Een ingreep in het kader van het project Playcation van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in samenwerking met de gemeente Sint-Gillis.

De Jacques Francksquare in Sint-Gillis werd enkele jaren terug heraangelegd en heeft sindsdien een terrein met twee basketbalvelden en een voetbalveld met enthousiaste gebruikers. Toch leven er vragen over die heraanleg bij omwonenden. Hoe kan je het plein opvrolijken? Hoe kan je het terrein aantrekkelijker maken voor andere leeftijden en voor meisjes?

Grootste Brusselse wafel ter wereld op de Jacques Francksquare
Kunstenares Katrien Vanderlinden nam de handschoen op. Deze illustrator en art director maakte eerder al streetart die hoge ogen gooide in de nationale en internationale pers, zoals haar hypecourts in Aalst en Berlijn. In Sint-Gillis gooide ze het echter over een andere boeg: het voetbalveld wordt overschilderd in een Brusselse wafel, met een toef slagroom op de middenstip.

‘Ik heb hier gestudeerd en gewoond en ik heb een groot hart voor Brussel’, zegt Katrien Vanderlinden. ‘Ik zocht naar iets dat bekend is bij alle nationaliteiten, bij jong en oud. Something that makes you smile. Ik zocht naar iets typisch van hier. De Brusselse wafel, dat is culinair erfgoed. Dit is een ingreep die alleen in Brussel kan.’

De subsidie aan de kunstenaar kadert in het VGC-project Playcation, een experiment rond speel- en sportimpulsen. De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil van Brussel een stad maken waar ruimte is voor vrij spelen in de buurt, 365 dagen per jaar. De VGC zocht partners en plekken voor vrij spel.

Pascal Smet, VGC-Collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra: “Er is een mentaliteitswijziging nodig. We streven naar een Brussel op kindermaat, waar het evident is dat elk Brussels kind het hele jaar door zorgeloos kan spelen. Buiten spelen zorgt er bovendien voor dat kinderen hun buurt en andere Brusselse ketjes leren kennen en zich er verbonden mee voelen.”

Willem Stevens, Schepen bevoegd voor jeugd en stadsvernieuwing: “De Jacques Francksquare is een belangrijke speel- hang- en ontmoetingsplaats in de Zuidwijk. Toch is de square voor verbetering vatbaar mits een aantal gerichte aanpassingen. Daarom maken we via het nieuwe wijkcontract Zuid middelen vrij voor een echte upgrade van deze square die we samen met buurtbewoners en jongeren willen realiseren. De streetart van Katrien Vanderlinden is alvast een mooie voorbode voor het verbeterproces dat we de volgende maanden opstarten.”

Deze vloerschildering werd gerealiseerd samen met jongeren uit de wijk en met de jeugddienst van de gemeente Sint-Gillis. Zes jonge buren schilderden elke dag mee. Het kunstwerk is opgevat als een tijdelijke interventie en zal geleidelijk verdwijnen. Snel gaan kijken is de boodschap, voor de wafel helemaal op is.

Grootste Brusselse wafel ter wereld op de Jacques Francksquare

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo