Vastgoed

Groot deel kantoorgebruikers prefereert nieuwbouw

Ondanks dat er sprake is van veel leegstand op de kantorenmarkt (15,8%), gaat de voorkeur van kantoorgebruikers bij een verhuizing vaak uit naar nieuwbouw. Circa 20% van de kantoorgebruikers (eigenaar-gebruikers en huurders) wenst de komende vijf jaar te veranderen van huisvesting. Bij een eventuele verhuizing geeft 39% aan de voorkeur te hebben voor nieuwbouw, terwijl een derde van de kantoorgebruikers geen uitgesproken voorkeur heeft voor nieuwbouw of bestaande bouw. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder 500 kantoorgebruikers verdeeld over heel Nederland.

Verhuisredenen kantoorgebruikers
Ondanks, of wellicht dankzij de crisis geeft circa 20% van de kantoorgebruikers aan te willen verhuizen met hun bedrijf binnen nu en vijf jaar. Vaker betreft dit huurders van kantoorpanden (22%) dan eigenaar-gebruikers (16%). Over het algemeen wordt circa 65% van de kantoren en bedrijven gehuurd en is 35% eigendom van de gebruiker. De kantoorgebruikers zijn vaak van mening dat zij door de huidige leegstand goedkoper aan bedrijfsruimte kunnen komen (20%). Maar de belangrijkste drijfveren om te verhuizen zijn de wens te groeien of te krimpen (40%) en de behoefte aan een moderner nieuw pand (40%). De verouderde bedrijfspanden voldoen niet meer, met name op het gebied van uitstraling, indeling, klimaatbeheersing en duurzaamheid.

Huisvestingswensen kantoorgebruikers
De kantoorgebruikers met verhuisintenties zijn vooral actief in de zakelijke, technische en facilitaire dienstverlening. Zij geven met name de voorkeur aan een pand wat zij niet hoeven te delen met andere gebruikers (60%). Naast een goede indeling van de werkvloer, zijn de bereikbaarheid, parkeergelegenheid, een prettige omgeving en centrale ligging van belang. Daarnaast hecht men vaak veel waarde aan goed parkmanagement (46%) en een goede klimaatbeheersing (34%).

Verschuiving richting kwaliteit
Door het grote aanbod is de kantorenmarkt inmiddels volledig vraaggestuurd. De wensen en eisen die kantoorgebruikers stellen aan hun kantoorpand, de omgeving en voorzieningen zijn individueel bepaald en specifiek per sector. Voor de aanbieders van kantoorpanden, ontwikkelaars en gemeenten is het van groot belang om te weten welke voorzieningen en mogelijkheden het beste aansluiten bij de gewenste bedrijvigheid op een terrein. Door de kwalitatieve kenmerken goed in kaart te brengen en eventueel aan te passen, kunnen bedrijventerreinen elkaar meer versterken en aanvullen in plaats van beconcurreren. Gezien de trends in de markt lijkt de wens voor nieuwbouw met name ingewilligd te moeten worden door herontwikkeling en herstructurering van bestaande kantoorpanden.

Ook interessant