Algemeen

Groepscertificering kleine houtbedrijven operationeel

Wanneer een bedrijf FSC -gelabelde houtproducten wil produceren en commercialiseren, moet het een audit ondergaan en een "Chain-of-Custody (CoC)"-certificering behalen. FSC biedt sinds kort de mogelijkheid aan kleine bedrijven om in groep één gezamenlijk CoC-certificaat te behalen. Met dit concept wil men de administratieve rompslomp beperken en vooral de instapprijs verlagen. WWF, de Confederatie Bouw - Vlaamse Schrijnwerkers en Nacebo - Schrijnwerkers & Interieurbouwers zijn verheugd te kunnen meedelen dat sinds september 2003 een eerste groepscertificeringsproject voor kleine bedrijven operationeel is, waaraan reeds 27 bedrijven deelnemen.

In België kwam het eerste FSC-gelabelde hout op de markt in 1997. Indien een bedrijf FSC-gelabeld hout wil verhandelen of verwerken, moet het een audit ondergaan en een Chain of Custody-certificaat behalen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het bedrijf moet kunnen garanderen dat FSC-gelabeld hout en niet-FSC-gelabeld hout strikt van elkaar gescheiden blijven. Alleen dan kan het bedrijf de klant de absolute zekerheid bieden dat het FSC-gelabelde hout in kwestie wel degelijk afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bronnen. Op dit moment hebben ongeveer 65 Belgische bedrijven (houtinvoerders en –handelaars) een individueel COC-certificaat behaald.
Een COC-certificering vraagt van een bedrijf een hele organisatie. De strikte scheiding van FSC- en niet-FSC-gelabeld hout moet immers niet alleen op de werkvloer, maar ook in de administratie kunnen worden aangetoond. De hiertoe noodzakelijke organisatorische aanpassingen alsook de eigenlijke audit brengen een zekere kost met zich mee.

In februari 2002 keurde FSC International officieel een beleid goed dat kleine bedrijven toelaat een groepscertificaat aan te vragen. WWF-Belgium heeft vervolgens met zijn partners, de twee professionele federaties Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers en Nacebo – Schrijnwerkers & Interieurbouwers een onderzoek opgestart naar de meest geschikte structuur voor dergelijke groepen, gefinancierd door de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. Dit initiatief resulteerde in het opstarten van een groepsCoC-certificeringsproject.

Dankzij een samenwerking met Indepedent Forestry, een Engelse groepsmanager voor CoC, is een snelle certificering sinds september 2003 in België een feit. Ieder bedrijf wordt op individuele basis geholpen in het correcte gebruik van de spelregels om met FSC-gelabeld hout om te gaan in zijn bedrijf en het groepscertificaat te behalen. De groepsmanager van Independent Forestry voor België is Lut Draye. Zij heeft een grote ervaring in het begeleiden van KMO’s. Op dit ogenblik zijn er al 23 bedrijven die langs deze weg hun certificaat behaald hebben. Voor 4 bedrijven loopt de procedure om hun groepscertificaat te behalen. Het gaat vooral om schrijnwerkerijen en kleinere houthandelaren. Dankzij dit groepscertificeringsproject neemt het aantal lokale verkooppunten en schrijnwerkerijen die werken met FSC-gelabeld hout sterk toe. Dit is goed nieuws voor de meer dan 200 Vlaamse gemeenten die FSC-gelabeld hout gebruiken bij hun openbare werken en zo verantwoord bosbeheer wereldwijd ondersteunen.
Build for Life